Що таке лікувальна гістероскопія?

Що таке лікувальна гістероскопія?

18.08.22 23:36 0 540

Ендоскопічний метод гінекологічного дослідження називається лікувальною гістероскопією. За допомогою спеціального медичного апарату лікар проникає в порожнину матки та через вмонтовану у прилад камеру візуально оцінює внутрішню поверхню органу та маткові труби. Методика використовується у цілях діагностики, у терапії низки захворювань матки, забору біоматеріалу для гістології.

Показання до проведення процедури

Фахівець призначає гістероскопію у таких випадках:

  1. підозра на безпліддя;
  2. неможливість виносити дитину;
  3. кровотечі;
  4. злоякісні новоутворення;
  5. неоплазія (патологічні деформації тканин, аж до раку);
  6. поліпи, міоми;
  7. спайки, перегородки усередині репродуктивного органу;
  8. аномалії будови матки;
  9. припікання судин чи ліквідація деяких видів утворень.

Дослідження неможливе при:

  • запаленны органів малого тазу;
  • вагініті, вагінозі бактеріального походження (у процесі процедури є ризик занесення інфекції в маткову порожнину);
  • вагітності;
  • онкології шийки матки;
  • сильної кровотечі.

Методика проведення гістероскопії:

Ендоскопічне дослідження проводиться гістероскопом, який вводиться в порожнину матки під анестезією.

Прилад представляє собою щільну трубку з камерою і підсвічуванням на кінці, під'єднаною кабелем до монітора комп'ютера. Через кабель транслюється зображення в реальному часі, причому зображення збільшується приблизно у 20 разів.

Така роздільна здатність дозволяє розглянути в деталях стан стінок матки та зону виходу з маткових труб. Інформація, отримана під час діагностики, записується чи фотографується, що дозволяє оцінити її згодом в інших фахівців.

Процедура

Лікувальна (хірургічна) гістероскопія в Києві відноситься до складних процедур, до неї потрібно попередньо готуватись, однак у порівнянні з іншими методами дослідження вона досить безпечна. Її проводять через 6-10 діб з початку менструації. Якщо лікар виявив нагальну необхідність у нестандартному обстеженні, процедура може бути призначена в будь-який день менструального циклу.

Перед гістероскопією пацієнтка має здати загальні аналізи крові, сечі, мазок на визначення флори. За кілька днів до маніпуляції заборонені статеві контакти, лікування внутрішньоматковими свічками та іншими лікарськими препаратами, не можна використовувати тампони та робити спринцювання.

Діагностика виконується під короткостроковою внутрішньовенною анестезією.

Час проведення гістероскопії – близько 10-30 хвилин, період залежить від мети діагностики та проведення маніпуляцій, забору біоматеріалу. Після закінчення процедури прилад витягується з матки. Після цього можливі больові відчуття та спазми в ділянці малого тазу.

Протягом двох днів пацієнтку можуть турбувати мажучі або кров'яні виділення, викликані розширенням матки. Симптоми не є небезпечними, причини для занепокоєння немає. Від статевих зносин слід утриматися протягом двох-трьох тижнів.

Ускладнення

Лікувальна гістероскопія – інвазивна процедура, що ґрунтується на впровадженні медичного апарату всередину матки. Тому ускладнення не виключені, особливо якщо пацієнтка не дотримувалася лікарських рекомендацій для періоду реабілітації. Які наслідки можуть спостерігатися після процедури:

  • Ендометрити – запалення внутрішньої маткової порожнини через попадання інфекції. Проявляються підвищенням температури тіла, болями, що тягнуть внизу живота, гнійними та кров'янистими виділеннями. Розвиток поступовий.
  • Перфорація репродуктивного органу. Це порушення цілісності приладом стінки матки, що супроводжується різким болем, миттєвим зниженням тиску та непритомністю. Хірургічне втручання у разі потрібно негайно.
  • Рясні кровотечі при лікувальній процедурі, що тривають понад два дні. З цього приводу потрібне звернення до лікаря.

Переваги проведення гістероскопії у медичному центрі CALM:

Лікувальна гістероскопія – об'єктивний дослідницький метод у сучасній гінекології. Медичний центр CALM, оснащений високотехнологічною та точною апаратурою для виконання різноманітних гінекологічних маніпуляцій.

Але найважливіше – кадровий склад, що має високу кваліфікацію та професіоналізм у проведенні складних маніпуляцій. Звертаючись до них, у місті Київ, ви можете розраховувати на індивідуальний підхід та компетентність персоналу.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 64)
Наступна новина: Портновские ножницы: ...

КОМЕНТАРІ