Чи є настільним іграм місце у 2022 році?

Чи є настільним іграм місце у 2022 році?

21.09.22 00:07 0 10589

Чи вірно твердження, що настільні ігри зжили себе і в найближчому майбутньому кануть у небуття Давайте розберемось.

Історія настільних ігор налічує не менше семи тисячоліть (!) і серед дослідників існує думка, що перші ігри з'явилися раніше за столи. Вчені досі розходяться на думці про те, яка ж з ігор була придумана найпершою і досі висувають різноманітні припущення та гіпотези. Однак багато хто сходиться на думці, що настільні ігри дарують гравцям унікальний досвід, який можна запросто розділити з близькими та друзями. Хочете приємно провести час - завітайте до магазину https://gameland.com.ua/ та оберіть гру для себе. 

Крім того, настілки дозволяють не тільки весело проводити час, але ще й розвивають інтелект. Освоюючи нову ігрову механіку, учасники тренують як вміння орієнтуватися у розумінні правил конкретної настільної гри, так і змушують свій мозок розвиватися у різних напрямах. Коротка гра ввечері може покращити такі важливі навички, як:

  • пам'ять;
  • математичні здібності;
  • стратегічне мислення;
  • логіку;
  • просторове мислення;
  • координацію;
  • дрібну моторику;
  • мова;
  • соціальний інтелект;
  • концентрацію уваги;
  • вольові аспекти.
  • І в цілому, настільні ігри сприяють якісному та всебічному розвитку особистості.

Вдало підібрана гра дозволяє гравцям дізнатися один одного ближче, а також дозволяє розкрити найкращі якості присутніх за грою. Настілки здатні гуртувати людей різноманітних професій та вікових груп з різним колом інтересів.

А тепер трохи історії

Перші згадки

Перші настільні ігри з'явилися ще у Стародавньому Єгипті. Найпростішим способом розважитись для стародавніх людей були різні варіанти гри в кістки. Перші гральні кубики виточували з каменю чи з кістки, і загалом ті були відмінні від нинішніх аналогів — гральних кісток. У наш час кубики здебільшого використовуються як допоміжний елемент самих настільних ігор, що дозволяє імітувати елемент випадковості, проте раніше кістки існували як окрема азартна гра. Крім кісток, аналогічну функцію в Стародавньому Єгипті виконували і плоскі дерев'яні палички, їх фарбували і подібно до кісток кидали на підлогу. Перемагав той гравець, у кого було більше паличок, що впали забарвленою стороною вгору.

У третьому тисячолітті до нашої ери у світі з'явилася ще одна популярна і добре відома сучасному людству гра - нарди - настілка шашкового типу, була вигадана на Близькому Сході і збереглася досі, хоч і в зміненому вигляді.

Доміно

Трохи пізніше - наприкінці першого тисячоліття до нашої ери - в Індії був винайдений новий вид дозвілля, що включає взаємодію з плоскими табличками, що зображають сторони гральних кубиків - доміно. Ігровий інвентар виготовляли із слонової кістки, із вставками із чорного дерева.

Гральні карти і шахи

Ще один не менш популярний вид настільних ігор виник у Китаї у XII столітті – гральні карти. Як перші карти виступали плоскі таблички і фішки. У Китаї близько 1870 року також з'явився нині затребуваний у східних країнах маджонг.

Вже пізніше, у XII столітті з'явилася найвідоміша і найвпізнаваніша в усьому світі гра — шахи, правила для яких потім були спрощені, внаслідок чого в тому ж столітті з'явилися такі улюблені всіма дітьми шашки. Проте свого сучасного вигляду вони набули лише через кілька століть — у XVI столітті. Невдовзі, 1743 року, людська фантазія пішла далі — англієць Едмондом Хойл переосмислив гру і вигадав сучасний варіант нард.

Нові віяння у XVIII-XIX

У XVIII-XIX столітті поширення набули настільні ігри, відмінною рисою яких була наявність надрукованого картонного поля. Поля могли похвалитися широкою тематикою та різноманітним оформленням з різноманітною деталізацією. У ці ігри грали пересуваючи фішки по полю, з метою якнайшвидшого досягнення фінішної прямої.

Сучасність і рольові ігри

Усім відома «руйнівниця сімей» — монополія, що з'явилася в першій половині XX століття завдяки праці американця Чарльза Дерроу. А в останнє десятиліття стали затребувані настільні рольові ігри, яскравим представником яких і досі залишається видана 1974 року Dungeons and Dragons. Натомість широкого поширення набула перша представниця карткових колекційних ігор — Magic: The Gathering, створена Річардом Гарфілдом у 1993 році.

Кінець двадцятого століття ознаменував собою пік популярності настільних ігор, оскільки повсюдно з'являлися нові оригінальні ігри з різною тематикою та унікальними механіками, які раніше були не відомі світу. Сеттинг ігор пророблявся ретельніше, у багатьох настілок з'явився свій цікавий сюжет.

Відеоігри як конкурент

Настільні ігри були популярними тисячоліттями і були основним розважальним дозвіллям серед людей. І ось, двадцяте століття дарує людству новий вид розваг - відеоігри, що підкорили гравців по всьому світу за рахунок того, що надавали можливість отримати абсолютно новий індивідуальний досвід.

Широке коло осіб почало віддавати перевагу новому захопленню ... а що ж настільні ігри? Чи означає це, що відтепер настілки перебувають під загрозою стати пережитком минулого?

Як не дивно, відповідь дуже проста — ні. Настільні ігри продовжать бути одним з видів розважального проведення часу і в 2022 році, більше того, в даний час настілки наново набувають популярності. Причиною зростання попиту на усім звичний вид дозвілля стала пандемія коронавірусу.

Замкнені в бетонних клітках власних квартир, у спробах скрасити самотні сумні вечори, люди почали шукати нові, а точніше сказати — давно забуті старі способи розважити себе та своїх близьких. Отут і стали в нагоді настільні ігри!

Для більшості тимчасова розвага переросла в постійне захоплення, деякі навіть примудрилися знайти нове хобі. Сегмент настільних ігор відчутно зріс порівняно з попередніми роками.

Люди згадали, що крім комп'ютерів, телевізорів і смартфонів є й інший вид цікавої та веселої діяльності, до якого можуть бути залучені всі члени сім'ї від малого до великого, при цьому настільні ігри сприяли єднанню та викликали роз'єднаних співмешканців на конструктивний та жвавий діалог. Таким чином безліч сімей у період пандемії стали згуртованішими та дружнішими.

Культура настільних ігор та їх розвиток

Зміна споживчих переваг також пов'язана з тим, що культура настільних ігор дуже стабільна і не перестає розвиватися - з'являються нові ігри з цікавими механіками, захоплюючими сюжетами. Крім того, настілки в період епідемії, як засіб розваги, є більш доступними та економічними, ніж кінотеатри та ресторани. До них можна повернутися будь-якої миті, не витрачаючи на це додаткові кошти.

Згідно з дослідженнями, в настільні ігри здебільшого грають дорослі люди. Найбільший відсоток припадає на осіб 25-34 років – приблизно 83%, далі йдуть особи, які досягли 35-44 років – приблизно 13%, потім – 18-24 років – приблизно 3%; інші відсотки розподіляються для людей молодше 18 і старше 45 років.

Інтерес до настільних ігор також підтримується появою спеціальних клубів, фестивалів та змагань.

Захоплення зазначеним видом ігрового дозвілля водночас не виключає інтересу, наприклад, до відеоігор. Як показує практика, в настільні ігри найчастіше грають люди, які цікавляться комп'ютерними іграми, що вірно й у протилежному випадку. Зазначені види дозвілля не виключають одне одного, у зв'язку з чим з-поміж них відсутня пряма конкуренція.

Висновки

Що маємо у результаті? Настільні ігри є розвагою доступною на всі часи, для осіб різного віку та з різним колом інтересів; можуть бути колективними та одиночними; як правило, не вимагають додаткових матеріальних витрат і найчастіше перебувають під рукою; водночас всебічно розвивають особистість та сприяють емоційному зближенню. Хіба може бути забуте те, що так корисно? Добре, що зараз настілки знову знаходяться на вершині своєї популярності, яка навряд чи спаде у найближчий час.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 70)
Попередня новина: Каковы преимущества ...
Наступна новина: Как носить джинсы палаццо?

КОМЕНТАРІ