Звернення міського голови Тернополя Сергія Надала з нагоди 150-річчя від дня народження Богдана Лепкого!3827

Звернення міського голови Тернополя Сергія Надала з нагоди 150-річчя від дня народження Богдана Лепкого!3827

07.11.22 09:11 0 257
4 листопада виповнюється 150 років від дня народження геніального письменника-патріота Богдана Сильвестровича Лепкого. Це видатний поет, прозаїк, критик, видавець, перекладач, історик літератури, літературознавець, громадсько-культурний діяч, художник, публіцист.

Творча спадщина Богдана Лепкого становить понад 80 власних книг, у тому числі геніальний цикл романів «Мазепа». Він упорядник і видавець 62 томів творів української класики з ґрунтовними дослідженнями, примітками, коментарями. Бібліографія творів Богдана Лепкого становить до тисячі позицій.

Богдан Лепкий навічно вписав своє ім’я в історію України, як теоретик феномену Українського Січового Стрілецтва. На початку XX століття вірші Богдана Лепкого про січових стрільців були дуже важливими як для Галичини, так і для всієї України. Лепкий у своїх віршах доніс до всього світу про боротьбу за визволення Батьківщини, про українську державність, а головне – про січових стрільців – славетних синів України, які билися зі зброєю в руках.

І як і більше ніж сто років тому, героїчні пісні січових стрільців звучать з уст героїв сучасності, які «підіймають червону калину та розвеселяють нашу славну Україну».

Я пишаюся тим, як у Тернополі вшановують пам’ять про нашого славного земляка Богдана Лепкого. У місті діє обласне літературно-просвітницьке товариство імені Богдана Лепкого. Ім'ям письменника названа тернопільська школа №14. На території школи розміщено погруддя Лепкого. На приміщенні Тернопільської обласної філармонії розміщена його меморіальна таблиця, а на будинку по вул. Гайовій – пам'ятна таблиця.

Тож досліджуємо творчість Богдана Лепкого, пам’ятаймо його величезний вклад у розвиток української нації. Шануймо пам'ять про Великого Українця.

Миру всім нам після перемоги над московським злом!

Слава Україні!

Міський голова Сергій Надал

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ