У Рівненській області в обласній прокуратурі обговорили актуальні питання захисту дітей

У Рівненській області в обласній прокуратурі обговорили актуальні питання захисту дітей

20.05.23 08:27 0 207
Пріоритетним напрямом у роботі органів прокуратури регіону залишається захист та відновлення порушених прав дітей та інтересів держави у сфері охорони дитинства.

Нині на Рівненщини проживає понад 15 тисяч внутрішньо переміщених дітей, 94 з яких – сироти та позбавлені батьківського піклування.

Діти, залишені без супроводу батьків або близьких родичів, здебільшого перебуваючи поза полем зору органів опіки та піклування, є вкрай вразливою категорією населення. Саме вони нерідко стають жертвами кримінальних посягань чи у вимушених складних життєвих обставинах самі вчиняють кримінальні правопорушення.

Так, встановлено, що у провадженні органів дізнання та досудового слідства області перебувало 12 кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення, вчинені стосовно неповнолітніх, які є внутрішньо переміщеними особами (у тому числі без офіційного оформлення) чи позбавленими батьківського піклування, незалежно від офіційного набуття такого статусу.

Аби з'ясувати, яким чином кожен орган та служба можуть вплинути на покращення ситуації із захистом дітей – в обласній прокуратурі провели засідання міжвідомчої робочої групи під головуванням профільного заступника керівника Рівненської обласної прокуратури.

Увагу учасників, зокрема, звернули на те, що завданням уповноважених органів є не лише виявлення й документування правопорушення щодо дітей, а й максимальне їх убезпечення від неправомірних дій у подальшому та створення належних умов для проживання та навчання, а також виявлення та притягнення до відповідальності осіб, які втягують у протиправну діяльність неповнолітніх.

Окреме питання, яке підняли учасники робочої групи – захист статевої свободи і недоторканості дітей. Так, упродовж 2022 року до ЄРДР внесено відомості про 9 кримінальних правопорушень цієї категорії, у 2023 році вже зафіксовано 6 таких злочинів.

Крім того, у 2022-2023 років зареєстровано 12 кримінальних проваджень щодо одержання доступу та зберігання порнографічних матеріалів за участі дітей з використанням інформаційно-телекомунікаційних технологій, половина з яких вже скеровано з обвинувальним актом до суду.

Учасники міжвідомчої робочої групи обмінялись думками щодо формату своєї подальшої співпраці, поділились позитивними напрацюваннями, окреслили проблемні питання, що виникають з цього приводу, та запропонували шляхи їх вирішення.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопіль: комунальне ...
Наступна новина: В Тернополі зміни у русі ...

КОМЕНТАРІ