Плити OSB: призначення,переваги,особливості

Плити OSB: призначення,переваги,особливості

30.05.23 10:04 1 448

Орієнтовано-стружкова плита (ОСП) – листовий матеріал, який нині широко використовується в будівництві. Матеріал прийшов з – за кордону, початкова назва - oriented strand board (в чому його особливість, чим відрізняється від звичних ДСП, які види зустрічаються і де використовується osb - про все це ми докладно розповімо в нашій статті.

Чим відрізняється ОСБ від ДСП?

ОСП (або OSB) - це орієнтовано-стружкова плита, шаруватий матеріал. У зовнішніх шарах тріска розташовується в поздовжньому напрямку, а у внутрішніх – в поперечному.

Виробництво ОСБ і ДСП плит значно відрізняється один від одного. Якщо ДСП вдає із себе склеєні під пресом стружки дерева, то ОСП робиться на зразок фанери, тобто зовнішні шари мають поздовжню орієнтованість волокон тріски стружки, в той час як внутрішній шар, навпаки розташований перпендикулярно до зовнішнього. Це надає більшу міцність листу, на відміну від ДСП.

Види ОСБ плит

  • OSB-1-призначена для використання в умовах зниженої вологості (меблі, обшивка, упаковка).
  • OSB-2-використовується при виготовленні несучих конструкцій в сухих приміщеннях.
  • OSB-3-використовується при виготовленні несучих конструкцій в умовах підвищеної вологості.
  • OSB-4-використовується при виготовленні конструкцій, що несуть значну механічну навантаження в умовах підвищеної вологості.
  • Лакована-покрита лаком з одного боку.
  • Ламінована-покрита ламінатом (під багаторазову опалубку при бетонних роботах, кількість циклів — до 10).
  • Шпунтована-плита з обробленими торцями паз-гребінь, з двох або чотирьох сторін плити, для укладання по площі поверхні.

Призначення і область застосування

ОСБ дуже широко застосовуються в будівництві і ремонтних роботах. З них роблять підлоги, стіни, покрівлю, використовують під чистову або чорнову обробку і в якості упаковки. ОСБ популярні в каркасному житловому будівництві, вони допомагають сильно скоротити терміни робіт. З них виготовляються Конструкційні матеріали: двотаврові балки, покрівельні та стінові сендвіч-панелі, високонавантажені елементи меблів.

Купити такі плити можна в спеціалізованих будівельних магазинах і гіпермаркетах або на сайті компаній з доставкою безпосередньо на будівельний об'єкт в будь-яке місто і регіон.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 33)
Попередня новина: Эльдорадо – крупнейший ...
Наступна новина: Кутові дивани: їх переваги ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
sashaleon - 30.05.23

Все нравится. Спасибо за пост!