Тестування на COVID-19: важливість тестування

Тестування на COVID-19: важливість тестування

30.06.23 12:22 0 326

Тестування - єдиний спосіб підтвердити, чи є у вас COVID-19. Вам необхідно знати, чи інфіковані ви, щоб захистити свою сім'ю і людей, з якими ви зустрічаєтеся. Зверніться до Медична лабораторія CSD LAB за консультацією з приводу тестування, якщо ви:

  • думаєте, що у вас може бути COVID-19
  • були в контакті з кимось, у кого є COVID-19

Скринінг допомагає знизити поширення вірусу. Коли в людини позитивний результат на COVID-19, її можуть ізолювати вдома або, за потреби, у лікарні.

Скринінг дає змогу дізнатися:

  • людей, які інфіковані
  • де вірус поширюється в наших спільнотах
  • ступінь, у якому вірус циркулює в наших спільнотах

Скринінг є ключовим інструментом, який дозволяє:

  • знайти та ізолювати людей із COVID-19, щоб запобігти передачі хвороби та спалаху
  • стежте за близькими контактами інфікованих людей, щоб вони могли самоізолюватися, відстежувати свої симптоми та проходити тестування
  • знати, скільки людей заражено, що допомагає нам зрозуміти рівень ризику в спільноті
    спрямовувати вжиті заходи громадської охорони здоров'я
  • краще зрозуміти вірус

Відстеження контактів

Люди з COVID-19 можуть:

  • мають легкі симптоми
  • мають важкі симптоми
  • не мають симптомів (у таких людей кажуть, що вони безсимптомні)

Завжди дотримуйтесь інструкцій у вашому тестовому наборі або наданих вашим місцевим органом охорони здоров'я. В інструкціях розповідається, як виконати тест і зібрати зразок. Вони написані для цього конкретного типу комплекту. Якщо ви зберете зразок будь-яким іншим способом, результат вашого тесту може бути недійсним.

Будьте обережні під час поводження з цими тест-наборами, оскільки багато хто з них містить рідкі розчини, що містять хімічні консерванти. Ці розчини можуть бути небезпечні в разі проковтування у великих кількостях або потрапляння на шкіру, особливо у дітей і домашніх тварин. Випадкове проковтування або потрапляння на шкіру дуже малих кількостей рідких розчинів, таких як кількість, що міститься в тест-наборах, навряд чи викличе серйозні наслідки.

Метод збору зразків для діагностичного тестування на COVID-19

Існують різні способи збору зразків для діагностики COVID-19. Їх можна зібрати:

  • мазок із носа
  • мазок із горла
  • зразок слини
  • мазок із порожнини рота (рідкий)

Для тестів виявлення нуклеїнових кислот, таких як молекулярний тест ПЛР, зразки беруть у пацієнта:

  • у медичних установах (наприклад, у кабінеті лікаря)
  • у точці обслуговування (наприклад, у поліклініках, аптеках, на робочих місцях, у школах)

Для традиційних методів лабораторного тестування зразки пацієнтів мають бути спочатку доставлені в лабораторію. Часто людям доводиться чекати результатів 1-3 дні. Деякі експрес-тести молекулярного виявлення можуть дати результати менш ніж за годину.

Експрес-тести на виявлення антигену (RADT) (часто звані експрес-тестами на COVID-19) виявляють білки вірусу. Вони швидкі та прості у виконанні. Результати з'являються вже через 15-30 хвилин.

Самотестування дозволяє людям брати зразки для себе або своїх утриманців. Вони можуть пройти тест і побачити свої результати вдома. Додаткову інформацію про тести для самотестування та про те, як їх правильно використовувати, можна знайти в нашому інформаційному бюлетені щодо самотестування на COVID-19.

Якщо ви отримали позитивний результат:

Негайно ізолюйте себе від інших, включно з членами вашої сім'ї, і дотримуйтесь порад вашого місцевого органу охорони здоров'я щодо вимог до ізоляції.
Якщо ви пройшли експрес-тест, зв'яжіться з місцевим органом охорони здоров'я, щоб дізнатися, чи можете ви пройти лабораторний тест для підтвердження діагнозу. Якщо у вас погіршуються симптоми, зверніться до свого лікаря. Якщо у вас негативний результат, можливо, ви все ще перебуваєте на ранніх стадіях інфекції і можете заразити інших.

Існує 2 основні категорії скринінгових тестів на COVID-19:

  • ті, які використовуються для діагностики та скринінгу активної інфекції
  • ті, які використовуються для виявлення антитіл у відповідь на попередню інфекцію
    Діагностика та скринінг активних інфекцій

Тестування нуклеїнової кислоти (зазвичай зване тестом молекулярного виявлення) є основним типом тесту, що використовується в Канаді для діагностики COVID-19. З усіх тестів молекулярного виявлення найпоширенішим є тест полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Молекулярні тести виявляють генетичний матеріал вірусу (його нуклеїнові кислоти).

Експрес-тести на виявлення антигену або RADT (часто звані експрес-тестами на COVID-19) використовуються для виявлення вірусних білків. Хоча технології розвиваються, тести на антигени, як правило, менш чутливі, ніж тести молекулярного виявлення для діагностики COVID-19 у людей, у яких немає симптомів захворювання (безсимптомних). Однак скринінгові тести на антигени є корисними для виявлення хвороби у безсимптомних людей, якщо вони проводяться через рівні проміжки часу (так звані серійні тести). Серійне тестування зазвичай проводять 2-3 рази протягом 36 годин. Це підвищує загальну чутливість TDR, дозволяючи виявляти вірус, коли його рівень починає зростати в інфікованих людей.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 25)
Наступна новина: В Тернополі громадський ...

КОМЕНТАРІ