Для утилізації ПЕТ-пляшок на території Тернопільської громади встановлено спеціальні контейнери

Для утилізації ПЕТ-пляшок на території Тернопільської громади встановлено спеціальні контейнери

07.07.23 08:15 0 177
Питання сортування відходів дуже актуальне. Переробка вторсировини - ефективне рішення проблеми утилізації відходів та збереження довкілля.

Що таке ПЕТ-пляшки? Це одноразові пляшки, виготовлені з поліетилентерефталату, які застосовуються для фасування рослинної олії, соусів, соків, води, інших напоїв і рідин. Можуть бути різноманітної форми, об’єму та кольору. Вони призначені тільки для одноразового використання.

У чому небезпека повторного використання ПЕТ-пляшки? Перша за все, варто звернути увагу, як її виготовляють. Є преформа зі шкідливих речовин, із якої видувають пляшку, згодо її покривають захисним глянцевим шаром, заливають туди рідину (сік, воду тощо). Вміст пляшки підтримує її форму, тріщин немає, немає і небезпеки для здоров’я. Однак після миття гарячою водою з’являються мікротріщини у захисному шарі – у вміст пляшки потрапляють шкідливі речовини, і вживання тієї рідини, для зберігання якої ми повторно використали пластикову пляшку, просто небезпечне для нашого здоров’я. Постійне споживання рідин з таких пляшок може викликати різні захворювання, навіть онкологічні.

У сучасному світі дуже важко відмовитися від споживання пластику, бо він використовується майже у всіх упаковках продуктів харчування. Тому, аби зменшити шкоду від використання пластику, його потрібно відправляти на переробку. Для цього у Тернопільській міській територіальній громаді встановлені спеціальні контейнери для збору ПЕТ-пляшки.

Часто у контейнерах для збору ПЕТ-тари можна побачити квіткові горщики, упаковки з-під тортів, інші пластикові предмети побуту. Цього робити не можна. Ці сміттєві баки розраховані на збір лише ПЕТ-пляшки.

Як правильно утилізувати ПЕТ-пляшки?

* зніміть етикетку;

* сполосніть пляшку;

* стисніть, щоб вийшло зайве повітря;

* закрутіть ковпачок;

* викиньте в контейнер.

Пам’ятайте про збереження довкілля і природного середовища, адже час розкладання пластику займає доволі багато часу і не одну сотню років.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: В Тернополі 132 порушення ...

КОМЕНТАРІ