Термін придатності шин – чому важливо звертати увагу на дату виробництва?

Термін придатності шин – чому важливо звертати увагу на дату виробництва?

07.07.23 15:46 0 404

З кожним роком автомобільний рух стає все більш інтенсивним і водії задаються питанням, який термін придатності шин і як довго їх можна використовувати? Автовиробники стверджують, що автомобільні шини при належній експлуатації і зберіганні повинні служити до 10 років, але рекомендований термін експлуатації становить приблизно половину вказаного терміну 5 років, поскільки на властивості покришок впливає багато факторів – погодні умови, стан дорожнього полотна, хімікати які застосовуються для покриття доріг в зимовий час. Ці фактори являються не менш важливими як і своєчасна заміна шин по сезону, та слідкування за глибиною протектору. Літні шини взимку не можуть забезпечити прохідність по снігу та бути стійкими на ожеледі, а зимові шини не комфортні влітку та набагато гріше керовані, окрім того ресурс зимових шин на літніх дорогах суттєво зменшується. В додаток до цього зношений протектор взагалі ні на яких дорогах і ні в яких умовах не буде забезпечувати безпеку руху. Наприклад, на шинах з глибиною протектору можна впевнено їхати на швидкості 70 км/год під час дощу, на зношеному протектору з глибиною протектору 2мм керування автівкою на такій швидкості може призвести до дтп.
Експлуатаційні характеристики покришок залежать не тільки від глибини протектору, а й від дати виробництва, тому як на «старих» шинах можуть з’являтися мікротріщини, розшарування протектору й інші дефекти. Для терміну служби шин найважливішим являється не дата виробництва, а інтенсивність використання і ступінь щоденного зношування, тобто загальний пробіг, а також швидкісні режими і навантаженність.

Кожна автомобільна шина має індекс навантаження і якщо його показник перевищити на 20%, тобто завантажити машину більшим вантажем, термін її використання в середньому знизиться на 30%, але ще й суттєво збільшиться вірогідність дефектування покришки і передчасного виходу її з ладу. Також на термін придатності шини впливають тип автомобіля. Легкові призначені для легковиків, вантажні для вантажних і т.д. Не слід встановлювати гуму не за призначенням. Ви можете правильно підібрати та купити шини 195 65 r15 на зиму або будь-якого іншого розміру.
Окрім типу автомобіля на експлуатаційний термін впливають розмір шин. При збільшеній ширині збільшується тертя протектору, через що знос протектору прискорюється. При встановленні низькопрофільних розмірів підвищується ризик пошкодження боковини, так як зменшується амортизація. Важливо вірно встановлювати протектор по відношенню до руху транспортного засобу і на диск який відповідає ширині протектору. В іншому випадку знос буде відбуватися набагато швидше.

На ведучої вісі протектор зношується швидше, завдяки передачі тягового зусилля. Тому необхідно періодичну робити міжосьову перестановку коліс, кожні 5-10 тис. км. Якщо режим руху досить спокійний і без перенавантажень перестановку можливо здійснювати через 10-15тис. км.

Стосовно стилю водіння також не менш важливим фактором на строк експлуатації являється манера керування.

Передчасне зношування бігової частини протектору може проявлятися по таким причинам:
- дороги поганої якості,
- низькоабразивний асфальт.

Ресурс літніх шин часто більший ніж зимових, поскільки умови їхньої експлуатації не такі агресивні, окрім високої температури в спеку, та мокрого асфальту під час літнього дощу. Для останнього важлива достатня глибина протектору.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 34)

КОМЕНТАРІ