Користь для здоров'я та роль антиоксидантів

Користь для здоров'я та роль антиоксидантів

19.07.23 01:05 1 477

Антиоксиданти - це речовини, які допомагають захистити клітини від пошкоджень, спричинених вільними радикалами. Вільні радикали - це нестабільні молекули, які можуть атакувати клітини та їхній генетичний матеріал, що може призвести до передчасного старіння. Антиоксиданти, такі як NEOTAD, нейтралізують шкідливу дію вільних радикалів, вловлюючи їхні електрони, роблячи їх менш активними.

Антиоксиданти, улюбленці антивікових засобів, захищають організм від прооксидантних вільних радикалів. Природні антиоксиданти - це, по суті, вітаміни (А, С, Е), мінерали (цинк, селен) або навіть флавоноїди (міститься у фруктах і овочах).

Яка роль вільних радикалів?

Як будь-яка жива істота, найдрібнішою одиницею якої вона є, будь-яка клітина споживає енергію.

Постачальником енергії клітини є мітохондрії. Кисень дає змогу йому після складної хімічної реакції виробляти молекули аденозинтрифосфату (АТФ) з високим енергетичним потенціалом. Але це явище також призводить до утворення активованих форм кисню (АФК), включно з вільними радикалами.

Вільні радикали - це атоми, для яких характерна наявність одного електрона, тобто неспарених, що робить їх нестабільними та шкідливими, серед іншого, для молекул ДНК, білків чи навіть ліпідів.

Але всупереч поширеній думці, вони не тільки шкідливі! Вони беруть участь у різних інших захисних механізмах і відіграють важливу роль для організму: імунний захист, запліднення яйцеклітини, руйнування пошкоджених клітин, знищення бактерій тощо.

Оскільки все залежить від балансу в хімії життя, дії вільних радикалів природним чином протистоять антиоксиданти.

Що таке антиоксидантний ефект?

Антиоксидант здатен нейтралізувати вільний радикал, просто віддавши йому електрон. Цей дар не впливає на стабільність антиоксиданту, але відновлює стабільність вільного радикала, даючи йому ніби друге життя у вигляді стабільного атома!

Існує два джерела антиоксидантів:

  • екзогенний раціон, що складається переважно з фруктів і овочів. Він являє собою істотний внесок антиоксидантних молекул: вітаміну С, Е, флавоноїдів, каротиноїдів, убіхінону, флавоноїдів, глутатіону або ліпоєвої кислоти.
  • ендогенні з певними ферментами, білками та ендонуклеазами, що виробляються організмом.

Які продукти багаті на антиоксиданти?

Тому важливо надавати перевагу продуктам із високим вмістом антиоксидантів, тобто багатим поживними речовинами з родини поліфенолів, вітамінами (А, група В, С, Е) та мікроелементами-антиоксидантами (селен, цинк), щоб стимулювати обмін речовин. та боротьба з вільними радикалами.

Оскільки рослини мають найкращі поживні властивості, коли вони сезонні та свіжозібрані, відповідно скоригуйте своє споживання, не відмовляючись від цієї основної рослинної частини свого раціону, особливо під час вагітності.

Щоб отримати найбільшу користь для організму від поживних мікроелементів з антиоксидантними властивостями, бажано готувати їжу з використанням щадних методів приготування.

Фрукти та овочі, багаті на природні антиоксиданти

  • Вітамін А (бета-каротин або провітамін А): морква, кульбаба, петрушка, салат, зелені овочі, фрукти й овочі з жовтою або помаранчевою м'якоттю.
  • Вітамін С: вишня ацерола, чорна смородина, петрушка, перець, естрагон, ківі, полуниця, малина, капуста, крес-салат, цитрусові, червоні фрукти.
  • Вітамін Е: соняшникова олія із зародків пшениці, мигдаль зі шкіркою, помідори, ківі, капуста і всі зелені листові овочі.
  • Вітаміни групи В: зелені листові овочі; харчові дріжджі, олійні фрукти, печінка, молюски, жирна риба, сирий яєчний жовток, крес-салат, шпинат, щавель, салат із баранини.
  • Селен/цинк: морепродукти, м'ясо і яйця, цільнозернові продукти, деякі спеції (куркума, гвоздика), горіхи (волоські горіхи, горіхи пекан) і насіння олійних культур.

Прийом антиоксидантів може здійснюватися у вигляді харчових добавок як частина здорового та різноманітного харчування.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 32)
Попередня новина: Роль антиоксидантів у ...
Наступна новина: У Тернополі тривають роботи ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
Lena_Shvarts - 27.06.23

Радует, что сайт постоянно развивается. Такая статья только прибавит ему популярности.