Роль антиоксидантів у лікувальному харчуванні та профілактиці хронічних захворювань

Роль антиоксидантів у лікувальному харчуванні та профілактиці хронічних захворювань

19.07.23 01:03 1 514

У сфері харчування термін "антиоксидант" міцно асоціюється зі здоров'ям. Споживачі, які дедалі більше усвідомлюють вплив свого раціону на здоров'я, прагнуть включити до свого раціону продукти, багаті антиоксидантами. Якщо це стане майже автоматичним, ми все ж можемо запитати себе: що таке антиоксиданти, такі як NEOTAD, де вони знаходяться і яку саме роль вони відіграють у профілактиці хронічних захворювань?

На сьогоднішній день термін "антиоксидант" чітко не визначений, проте він може бути пов'язаний зі сполукою, що інгібує окислення. Щоб зрозуміти, що таке антиоксидант, ви маєте спочатку зрозуміти, що таке окислення і як воно генерується.

У нашому організмі окислення являє собою хімічну реакцію, яка відповідає атаці клітини або сполуки вільними радикалами оксигенованих видів. Вільні радикали атакують компоненти клітини, такі як білки і ДНК. Це нестабільні та дуже реактивні молекули. Вони виробляються організмом у природний спосіб, а також у відповідь на певні чинники довкілля, як-от цигарки, алкоголь або перебування на сонці. Небезпечними є не вільні радикали (або окислення) як такі, оскільки вони потрібні для нормального фізіологічного функціонування, а їхня присутність у надлишку: наявність балансу в їхньому виробленні має засадниче значення. Для досягнення цього балансу клітини природним чином забезпечені антиоксидантним захистом, який регулює кількість вільних радикалів, відновлюючи їхню стабільність. Ці антиоксиданти можуть бути ферментами або неферментативними метаболічними сполуками (ліпоєва кислота, глутатіон, сечова кислота, білірубін).

Однак цей антиоксидантний захист може бути виснажений, тоді вільні радикали надмірно присутні в клітинах і тканинах, і ми говоримо про окислювальний стрес. Окислювальний стрес становить загрозу для нашого організму, є чинником запалення, знижує здатність нашого організму до усунення вільних радикалів, може спровокувати запальні явища і може бути причиною розвитку хронічних захворювань або порушень обміну речовин.

Які існують типи антиоксидантів?

Існує безліч антиоксидантів, які можна розділити на дві групи:

  • Ендогенні антиоксиданти, які природним чином виробляються нашим організмом. Наприклад, глутатіон, який допомагає запобігти старінню клітин і розвитку хронічних захворювань (особливо серцево-судинних). З 45 років його вироблення знижується і зростає ризик розвитку захворювань, тому стає важливим забезпечувати його через їжу. Оскільки глутатіон буквально не міститься в їжі, необхідно орієнтуватися на його попередники, тобто на амінокислоти, що його складають: гліцин, цистеїн і глутамат.
  • Екзогенні антиоксиданти, які мають бути забезпечені нашою дієтою. Можна згадати вітамін Е, вітамін С, селен, каротиноїди або омега-3. Вони можуть бути забезпечені різними продуктами, зокрема фруктами та овочами, а також спеціями, какао, чаєм, кавою тощо. Дію ендогенних антиоксидантів можна посилити додаванням екзогенних антиоксидантів.
  • Нарешті, існують синтетичні антиоксиданти, але їх не рекомендують, оскільки вони пов'язані з небажаними ефектами (канцерогенними, ендокринними руйнівниками тощо). Здебільшого їх використовують у харчовій промисловості для консервації продуктів.

Антиоксиданти і профілактика захворювань: багатообіцяюче майбутнє

Антивіковий потенціал антиоксидантів на узбережжі: у науковій сфері також наголошують на ролі антиоксидантів у "хорошому старінні". Дійсно, якщо тривалість життя збільшилася, то збільшилися і поширеність хронічних захворювань, і кількість років, проведених у стані "поганого" здоров'я. Тому пошук рішень для здорового старіння є найважливішим завданням. Ось чому наголос робиться на дослідження сполук з антиоксидантними властивостями, зокрема, поліфенолів і каротиноїдів. Дослідження показало, що деякі природні антиоксидантні молекули допомагають збільшити активність теломерази (теломераза допомагає підтримувати розмір теломер після поділу) і, таким чином, зменшити вік нашої клітини. У людях, він активний тільки в стовбурових клітинах і клітинах походження сперматозоїдів і яйцеклітин). Ці молекули потенційно можуть бути інтегровані в методи лікування вікових захворювань. Слід очікувати появи нових досліджень, пов'язаних із цією темою.

Ринок харчових антиоксидантів і тенденції споживання

Ринок антиоксидантів зростає в усьому світі, його розширення частково зумовлене тенденцією до боротьби зі старінням. Щодо харчових антиоксидантів, то переважають ринок напоїв і ринок сухих продуктів (проте враховуються антиоксиданти, призначені для подовження терміну придатності харчових продуктів).

Попит на натуральність серед споживачів є основною тенденцією, і ми спостерігаємо перехід від синтетичних антиоксидантів до природних антиоксидантів, які є безпечнішими для здоров'я, краще засвоюваними організмом і більш екологічними. Останні дослідження і тенденції показують, що профілактика хронічних захворювань за допомогою харчування перебуває на підйомі.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 32)
Попередня новина: Запчастини Al-Ko для ...
Наступна новина: Користь для здоров'я та ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
Kosteley - 27.06.23

А давно ли запустили этот сайт?