В Тернополі відбулись зміни щодо продовження виплат внутрішньо переміщеним особам

В Тернополі відбулись зміни щодо продовження виплат внутрішньо переміщеним особам

26.07.23 09:56 28 215
Кабінет Міністрів України від 11 липня 2023 року прийняв постанову № 709 «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб», якою внесено зміни до умов продовження виплат внутрішньо переміщеним особам.

Так, з 1 серпня 2023 р. виплата допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (далі – допомога) продовжується автоматично на один шестимісячний період.

Зокрема, виплата допомоги не продовжується особам, які:

* перебувають за кордоном більш як 30 календарних днів підряд (до 30-денного періоду перебування за кордоном не включаються дні службового відрядження, оздоровлення дітей, стажування, лікування, реабілітації та інше, що підтверджується відповідними документами);

* відбувають покарання в місцях позбавлення волі;

* були засуджені за колабораціонізм

* повернулися до покинутого місця проживання.

З 1 вересня 2023 р. виплата допомоги продовжиться для зазначених вище внутрішньо переміщених осіб з урахуванням майнового стану. Допомога припиняється, якщо за результатами верифікації встановлено, що після набрання чинності цієї постанови особа:

* придбала транспортний засіб (механізм), з року випуску якого минуло менш як п’ять років (крім мопеда або причепа), при цьому не враховуються мотоцикли, вартість яких на дату набуття права власності не перевищує тринадцяти розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на 1 січня року, з якого призначається допомога; самостійно зібрані транспортні засоби; транспортні засоби, придбані особою з інвалідністю I або II групи; одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через органи соціального захисту населення/одержані через благодійні організації, у тому числі за рахунок грошової допомоги на придбання автомобіля; транспортні засоби, які перебувають у розшуку у зв’язку з незаконним заволодінням або фізично знищені, що підтверджується відповідними документами, а також транспортні засоби, придбані батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, багатодітними сім’ями та сім’ями з дітьми з інвалідністю, сім’ями з особами з інвалідністю I або II групи, які досягли 80-річного віку;

* здійснила на суму, що перевищує 100 тис. гривень, купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), безготівкової та/або готівкової іноземної валюти або інших товарів довгострокового вжитку;

* має на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти у загальній сумі, що перевищує 100 тис. гривень, або облігації внутрішньої державної позики, строк погашення яких настав або визначений моментом пред’явлення вимоги, на загальну суму, що перевищує 100 тис. гривень;

* має у власності житлове приміщення/частину житлового приміщення, що розташовані на територіях, де не ведуться активні ( можливі) бойові дії та на неокупованих територіях площею більш як 13,65 кв. метра на одного члена сім’ї.

Також з 1 серпня 2023 р. допомога призначається для осіб, які вперше звертаються за призначенням, на шість місяців на сім’ю та виплачується щомісяця одному з членів сім’ї враховуючи майновий стан.

Для призначення допомоги уповноважена особа подає заяву про надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам за формою структурному підрозділу з питань соціального захисту населення.

За наявності технічної можливості заява може подаватися в електронній формі за наявності реєстраційного номера облікової картки платника податків засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія).

Допомога призначається на другий шестимісячний період якщо:

* середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача протягом періоду, за який враховуються доходи, не перевищує чотирьох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на 1 січня року (8372 грн.);

* у складі сім’ї є особи працездатного віку, які доглядають за дітьми до досягнення ними шестирічного віку (включно); громадяни, які мають трьох і більше дітей віком до 18 років і доглядають за ними; особи з інвалідністю; громадяни, які доглядають за особами з інвалідністю I групи або дітьми з інвалідністю віком до 18 років, або особами з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку; а також фізичні особи, які надають соціальні послуги та отримують компенсацію за надання соціальних послуг, студенти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, які не мають реєстрації місця проживання в гуртожитках;

* у складі сім’ї є непрацююча працездатна особа, яка протягом перших шести місяців, за які отримувала допомогу, сприяла своїй економічній самостійності (працевлаштувалася/зареєструвалася у центрі зайнятості як безробітна, зареєструвалася як фізична особа - підприємець);

* уповноважена особа/отримувач, які втратили працездатність, в тому числі досягли пенсійного віку, визначеного частиною першою статті 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, та отримують пенсію, розмір якої не перевищує трьох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на 1 січня року (6279 грн).

На другий шестимісячний період призначається допомога неповнолітнім та малолітнім дітям, які прибули без супроводу законного представника.

Загальний строк отримання допомоги не може перевищувати 12 місяців з місяця призначення.

Уповноважена особа зобов’язана протягом 14 календарних днів після виникнення змін, які впливають на визначення права на отримання допомоги, поінформувати про це засобами поштового/електронного зв’язку (за технічної можливості з накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису) орган соціального захисту населення, уповноважену особу виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центр надання адміністративних послуг.

За детальнішою інформацією та консультаціями можна звернутись до управління соціальної політики Тернопільської міської ради: (067)398 45 37, (067) 354 71 09.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Простирадла одноразові: ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
Creor - 26.07.23

Спасибо за статью оказалась очень полезной.

аватар країна
awage - 26.07.23

Шикарно, добавляю в закладки

аватар країна
iwannaeat - 26.07.23

Очень познавательно, респект

аватар країна
Tyta23 - 26.07.23

Отличный материал. Спасибо и пишите еще, только картнок маловато!

аватар країна
GriWan - 26.07.23

Звідки берете інфу для постів якщо не секрет?

аватар країна
karinabv - 26.07.23

Большое спасибо. Очень полезная информация

аватар країна
Redmaaan - 26.07.23

Мені все сподобалося

аватар країна
nastyakarandash - 26.07.23

отлично!!! Все супер!

аватар країна
RNusername - 26.07.23

Каменти жгут! :-D

аватар країна
giznzahuyderzhis - 26.07.23

Все чітко і по справі. Добре написано, дякую.

аватар країна
TrashPlayer - 26.07.23

решил помочь и расшарил статью в соц. сетях

аватар країна
dgbotclub - 26.07.23

хороша ідея.

аватар країна
norsehat - 26.07.23

статья неплохая но название как-то не очень

аватар країна
Jeribor - 26.07.23

Достаточно интересная и познавательная тема

аватар країна
Pal_ach - 26.07.23

Хе-хе, мой первый коммент :)

аватар країна
sociated - 26.07.23

Реальная тема

аватар країна
Exx1t - 26.07.23

Видно, що автор намагається зробити свій сайт для простих людей, і мені кажеться, що це у нього непогано виходить.

аватар країна
itsyoujohnwayne - 26.07.23

Потиснув би руку автору, і дав по морді всім його ненависникам.

аватар країна
DeS777 - 26.07.23

лучше и не скажешь

аватар країна
Morouze - 26.07.23

вот это позитив) просто класс)

аватар країна
VeNGeR88 - 26.07.23

Дуже пізнавально. Дякуємо.

аватар країна
gn1da - 26.07.23

Каменти жгут! :-D

аватар країна
madnah - 26.07.23

Ух ти :) Здорово як!

аватар країна
decadentgrey - 25.07.23

Хе-хе, мой первый коммент :)

аватар країна
Candyrainu - 25.07.23

Корисного багато знайшла для себе

аватар країна
Muhamkir - 25.07.23

Короче, дело к ночи. После статьи реально разморило… Пошел спать.

аватар країна
lebedevars - 25.07.23

Шикарно, додаю в закладки

аватар країна
ShirokovAV - 25.07.23

Мені все сподобалося