В Тернополі місцеві депутати прийняли звернення щодо удосконалення механізму розподілу комунальної послуги з централізованого водопостачання

В Тернополі місцеві депутати прийняли звернення щодо удосконалення механізму розподілу комунальної послуги з централізованого водопостачання

01.08.23 10:05 47 235
28 липня на позачерговому засіданні сесії Тернопільської міської ради депутати міської ради прийняли звернення до Кабінету Міністрів України та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України щодо удосконалення механізму розподілу комунальної послуги з централізованого водопостачання.

Рішення прийнято з метою удосконалення механізму розподілу комунальної послуги з централізованого водопостачання та чіткого врегулювання відносин між суб’єктом господарювання, що провадить господарську діяльність з централізованого водопостачання та індивідуальним і колективним споживачем, який отримує або має намір отримувати дану послугу, а також визначеною власником (співвласниками) особою, що здійснює розподіл обсягів послуги.

Так, у тексті звернення викладено пропозиції щодо внесення змін до нормативно-правових актів спрямованих на забезпечення удосконалення механізму розподілу комунальної послуги з централізованого водопостачання.

Текст звернення додається:

Кабінету Міністрів України

Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України

Пропозиції

щодо внесення змін до нормативно-правових актів спрямованих на забезпечення удосконалення механізму розподілу комунальної послуги з централізованого водопостачання

№п

Чинна редакція

Пропонована редакція

Правила надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення затверджених постановою КМУ від 5 липня 2019 №690

27

...

Виконавець або інша особа, яка здійснює розподіл обсягів послуг, забезпечують функціональну перевірку вузлів розподільного обліку. Порядок, періодичність такої перевірки визначаються договором між споживачем та виконавцем послуги або іншою особою, яка здійснює розподіл обсягів послуг.

відсутній

...

Виконавець або інша особа, яка здійснює розподіл обсягів послуг, забезпечують функціональну перевірку вузлів розподільного обліку. Порядок, періодичність такої перевірки визначаються договором між споживачем та виконавцем послуги або іншою особою, яка здійснює розподіл обсягів послуг.

Вузли розподільного обліку, міжповірочний інтервал яких завершився, знімаються з абонентського обліку. Повторне його прийняття на абонентський облік здійснюється відповідно до Порядку прийняття приладу обліку на абонентський облік, за умови звернення власника (співвласника) не пізніше, ніж протягом 14 календарних днів після проходження повірки такого вузла обліку.

29

...

Перерозподіл обсягу спожитих послуг у будинку та перерахунок із споживачем проводиться у тому розрахунковому періоді, в якому отримано у встановленому порядку інформацію про невідповідність обсягу розподіленої питної води окремим споживачам обсягу, необхідному для розподілу, але не більше ніж за 12 розрахункових періодів.

...

Перерозподіл обсягу спожитих послуг у будинку та перерахунок із споживачем проводиться у тому розрахунковому періоді, в якому отримано у встановленому порядку інформацію про невідповідність обсягу розподіленої питної води окремим споживачам обсягу, необхідному для розподілу, але не більше ніж за 36 розрахункових періодів.

31

У разі недопущення споживачем (його представником) виконавця або іншої особи, яка здійснює розподіл обсягів послуг, до відповідного вузла обліку для зняття показань або в разі ненадання у визначений договором строк споживачем виконавцю або іншій особі, яка здійснює розподіл обсягів послуг, показань відповідного вузла обліку, якщо такі показання згідно із законом або договором зобов’язаний знімати споживач, для цілей комерційного або розподільного обліку виконавцем протягом трьох місяців приймається середньодобове споживання таким споживачем послуг за попередні 12 місяців, а у разі відсутності такої інформації - за фактичний час споживання послуг, але не менше 15 діб.

У разі відсутності інформації про показання вузлів обліку та/або недопущення споживачем виконавця або іншої особи, яка здійснює розподіл обсягів послуг, до відповідного вузла обліку для зняття показань після закінчення тримісячного строку з дня недопуску виконавець зобов’язаний здійснювати розрахунки з такими споживачами як із споживачами, приміщення яких не оснащені вузлами розподільного обліку.

відсутній

відсутній

...

Після відновлення надання показань вузлів обліку таким споживачем виконавець або інша особа, яка здійснює розподіл обсягів послуг, зобов’язані провести перерозподіл обсягу спожитої послуги у будинку та перерахунок з ним, а також з усіма споживачами будинку відповідно до Методики розподілу.

Перерозподіл обсягів спожитих послуг у будинку та перерахунок проводиться у тому розрахунковому періоді, в якому отримано у встановленому порядку інформацію про невідповідність обсягу розподілених послуг окремим споживачам обсягу, необхідному для розподілу, але не більше ніж за 12 розрахункових періодів.

У разі недопущення споживачем (його представником) виконавця або іншої особи, яка здійснює розподіл обсягів послуг, до відповідного вузла обліку для зняття показань або в разі ненадання у визначений договором строк споживачем виконавцю або іншій особі, яка здійснює розподіл обсягів послуг, показань відповідного вузла розподільного обліку, якщо такі показання згідно із законом або договором зобов’язаний знімати споживач, для цілей комерційного або розподільного обліку виконавцем протягом шести місяців приймається середньодобове споживання таким споживачем послуг за попередні 12 місяців, а у разі відсутності такої інформації - за фактичний час споживання послуг, але не менше 15 діб.

У разі відсутності інформації про показання вузлів розподільного обліку та/або недопущення споживачем виконавця або іншої особи, яка здійснює розподіл обсягів послуг, до відповідного вузла обліку для зняття показань після закінчення шестимісячного строку відсутності інформації про показання вузлів розподільного обліку та/або після закінчення шестимісячного строку з дня недопуску виконавець знімає такий вузол обліку з абонентського обліку, а споживач вважається таким, приміщення якого не оснащене вузлами розподільного обліку.

Споживач не вважається таким, приміщення якого не оснащене вузлами розподільного обліку, у разі припинення надання послуг із одночасним опломбуванням запірної арматури в закритому стані.

Повторне прийняття вузла обліку на абонентський облік здійснюється відповідно до Порядку прийняття приладу обліку на абонентський облік. При цьому перерахунок за період, протягом якого споживач вважається таким, приміщення якого не оснащене вузлами комерційного обліку, не проводиться.

...

Після відновлення надання показань вузлів обліку таким споживачем до спливу шестимісячного строку виконавець або інша особа, яка здійснює розподіл обсягів послуг, зобов’язані провести перерозподіл обсягу спожитої послуги у будинку та перерахунок з ним, а також з усіма споживачами будинку відповідно до Методики розподілу.

Перерозподіл обсягів спожитих послуг у будинку та перерахунок проводиться у тому розрахунковому періоді, в якому отримано у встановленому порядку інформацію про невідповідність обсягу розподілених послуг окремим споживачам обсягу, необхідному для розподілу, але не більше ніж за 36 розрахункових періодів.

Постанова КМУ №440 від 07.04.2023 «Деякі питання повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки в умовах воєнного та надзвичайного стану»

3

Подання на повірку лічильників води, газу, електроенергії, теплолічильників на території України, крім територій, зазначених у пунктах 1 і 2 цієї постанови, забезпечується протягом трьох місяців після закінчення опалювального періоду.

Подання на повірку лічильників води, газу, електроенергії, теплолічильників на території України, крім територій, зазначених у пунктах 1 і 2 цієї постанови, забезпечується до 01 січня 2024 року.

Методика розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22.11.2018 №315

I. Загальні положення

3



Розподіл обсягів спожитих у будівлі/будинку комунальних послуг здійснюється між споживачами для житлових та нежитлових приміщень (в тому числі приміщень з індивідуальним опаленням, вбудованих, вбудовано-прибудованих або прибудованих приміщень, а також приміщень, які обладнані окремим входом), які є самостійними об’єктами нерухомого майна, не є самостійними об’єктами нерухомого майна, але перебувають у користуванні різних споживачів відповідних комунальних послуг, та власниками майнових прав на об’єкти нерухомого майна у завершеній будівництвом будівлі, право власності на які не зареєстровано.





Розподіл обсягів спожитих у будівлі/будинку комунальних послуг здійснюється між споживачами для житлових та нежитлових приміщень (в тому числі приміщень з індивідуальним опаленням, вбудованих, вбудовано-прибудованих або прибудованих приміщень, а також приміщень, які обладнані окремим входом), які є самостійними об’єктами нерухомого майна, не є самостійними об’єктами нерухомого майна, але перебувають у користуванні різних споживачів відповідних комунальних послуг, та власниками майнових прав на об’єкти нерухомого майна у завершеній будівництвом будівлі, право власності на які не зареєстровано. Розподіл обсягів спожитих у будівлі/будинку комунальних послуг не здійснюється між споживачами для житлових та нежитлових приміщень, у яких припинено надання послуг з водопостачання за зверненням власників або уповноважених ними осіб.



X. Визначення та розподіл загального обсягу спожитої холодної води

1

У будівлі, що є житловим (багатоквартирним/двоквартирним) будинком, гуртожитком:



Обсяги небалансу холодної води (Vх.вн.бал) та обсяги спожитої холодної води, визначені як сума показань вузлів розподільного обліку у будівлі/будинку, де усі приміщення споживачів, до яких постачається холодна вода, оснащені вузлами розподільного обліку, розподіляються пропорційно до обсягу споживання.



відсутній

За рішенням співвласників будівлі/будинку застосовується інший принцип розподілу обсягів небалансу холодної води за одним з варіантів:

відсутній



Якщо співвласниками визначено принцип розподілу обсягів небалансу холодної води пропорційно до обсягу споживання за показниками вузлів розподільчого обсягу, у будівлі, що є житловим (багатоквартирним/двоквартирним) будинком, гуртожитком:



Обсяги спожитої холодної води, визначені як сума показань вузлів розподільного обліку у будівлі/будинку, де усі приміщення споживачів, до яких постачається холодна вода, оснащені вузлами розподільного обліку, розподіляються пропорційно до обсягу споживання, при цьому, обсяги небалансу холодної води (V х.в н.бал ) розподіляються рівномірно між всіма споживачами.



Розподіл обсягів небалансу холодної води проводиться рівномірно між всіма споживачами.

За рішенням співвласників будівлі/будинку застосовується інший принцип розподілу обсягів небалансу холодної води за одним з варіантів:

пропорційно до обсягу споживання за показниками вузлів розподільчого обсягу;



XII. Перерозподіл обсягів теплової енергії, гарячої, холодної води, спожитої та розподіленої між споживачами у будівлі/будинку

1

...

Перерозподіл обсягу спожитої у будівлі/будинку комунальної послуги проводиться у тому розрахунковому періоді, у якому отримано у встановленому порядку інформацію про невідповідність обсягів розподіленої комунальної послуги окремим споживачам обсягу, необхідному для розподілу, але не більше ніж за 12 розрахункових періодів.

...

Перерозподіл обсягу спожитої у будівлі/будинку комунальної послуги проводиться у тому розрахунковому періоді, у якому отримано у встановленому порядку інформацію про невідповідність обсягів розподіленої комунальної послуги окремим споживачам обсягу, необхідному для розподілу, але не більше ніж за 36 розрахункових періодів. У разі, якщо протягом цього періоду співвласниками змінювався принцип розподілу обсягів небалансу холодної води, то перерахунок проводиться з часу останньої зміни принципу розподілу.

3

В результаті уточнення показань вузлів розподільного обліку / приладів-розподілювачів теплової енергії (на підставі звіряння їх показань, подання споживачем уточненої інформації, відновлення надання показань споживачами) визначається обсяг перерозподілу спожитої комунальної послуги між споживачами у будівлі/будинку, як різниця між сумою показань вузлів розподільного обліку / приладів-розподілювачів теплової енергії до коригування та сумою показань таких засобів після коригування.

Вирахуваний таким чином обсяг коригування розподіляється між споживачами за принципом, що наведений у пункті 2 цього розділу.

Після здійснення перерозподілу розподіленого обсягу спожитої комунальної послуги виконавцем розподілу комунальної послуги проводиться перерахунок із окремим споживачем та з усіма споживачами будівлі/будинку.

Результати перерозподілу та перерахунку відображаються у рахунках споживачів у розрахунковому періоді, у якому здійснено перерозподіл.

В результаті уточнення показань вузлів розподільного обліку / приладів-розподілювачів теплової енергії (на підставі звіряння їх показань, подання споживачем уточненої інформації, відновлення надання показань споживачами) визначається обсяг перерозподілу спожитої комунальної послуги між споживачами у будівлі/будинку, як різниця між сумою показань вузлів розподільного обліку / приладів-розподілювачів теплової енергії до коригування та сумою показань таких засобів після коригування.

Вирахуваний таким чином обсяг коригування розподіляється між споживачами за принципом, що наведений у пункті 2 цього розділу.

Після здійснення перерозподілу розподіленого обсягу спожитої комунальної послуги виконавцем розподілу комунальної послуги проводиться перерахунок із окремим споживачем та з усіма споживачами будівлі/будинку, крім споживачів, які припинили споживання комунальної послуги та розірвали договір про надання житлово-комунальної послуги.

Результати перерозподілу та перерахунку відображаються у рахунках споживачів у розрахунковому періоді, у якому здійснено перерозподіл.

Порядок

проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, та оформлення її результатів затверджений наказом

Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 08.02.2016 № 193

І. Загальні положення

4

ЗВТ підлягають періодичній повірці, повірці після ремонту, а також можуть проводитися позачергова, інспекційна та експертна повірки.

Не підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту ЗВТ, що застосовуються підприємствами, установами та організаціями, визначеними в частині першій статті 17 Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність".

відсутній

ЗВТ підлягають періодичній повірці, повірці після ремонту, а також можуть проводитися позачергова, інспекційна та експертна повірки.

Не підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту ЗВТ, що застосовуються підприємствами, установами та організаціями, визначеними в частині першій статті 17 Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність".

Не підлягають періодичній повірці ЗВТ, строк експлуатації яких становить 12 років чи більше.

Міський голова Сергій НАДАЛ

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ

аватар країна
nuprivetsuka - 01.08.23

детальніше ласка

аватар країна
Bioflash - 01.08.23

Мне все понравилось

аватар країна
fantaziinyet - 01.08.23

думки здорові, але важко читати, не знаю чому.

аватар країна
g_7_7_a - 01.08.23

И правда креатив...супер!

аватар країна
zhmaximus - 01.08.23

вот это позитив) просто класс)

аватар країна
slavahristu - 01.08.23

А давно ли запустили этот сайт?

аватар країна
dkonov - 01.08.23

Чтож, статья интересная. Давайте подисскутируем…

аватар країна
Msrew - 01.08.23

отличный пример стоящего материала

аватар країна
trigandi - 01.08.23

Було цікаво почитати !!!

аватар країна
Therealkalpak - 01.08.23

Классно!

аватар країна
anton_alexandro - 01.08.23

Монетизацією краще займіться. А так чудово!

аватар країна
StarLord18104 - 01.08.23

Я звичайно, мало, що тямлю в даній темі, але постараюся осилити.

аватар країна
den_20 - 01.08.23

Было интересно почитать!!!

аватар країна
cyxoffperm - 01.08.23

відмінний приклад стоїть контенту

аватар країна
lazloo - 01.08.23

Help! У автора автограф можна взяти?

аватар країна
Stumble - 01.08.23

Побільше б таких статей

аватар країна
userneochen17ilovealina - 01.08.23

Это — здорово!

аватар країна
bigpapka - 01.08.23

Привет! Предлагаю обмен постовыми с вашим блогом.

аватар країна
dovudo - 01.08.23

Дуже пізнавально. Дякуємо.

аватар країна
oceanblood - 01.08.23

Хе-хе, мій перший коммент :)

аватар країна
FuckFuckingFuck - 01.08.23

Дуже хороший пост! Дякую за виконану роботу!

аватар країна
datSALTYCAT - 01.08.23

Все чітко і по справі. Добре написано, дякую.

аватар країна
lowcoastsoap - 01.08.23

новина послав по інету.

аватар країна
nobodynogroup - 01.08.23

Читаешь это и думаешь...

аватар країна
kollade - 01.08.23

Гарний пост, двозначний ...

аватар країна
Vladimir_Shnaider - 01.08.23

подкупила искренность статьи

аватар країна
G123_0000 - 01.08.23

Корисного багато знайшла для себе

аватар країна
Vadik8 - 01.08.23

хорошая идея.

аватар країна
Krpel - 01.08.23

Про що глаголят всі ці люди в коментах?

аватар країна
totokytynjo - 01.08.23

Ну жесть конечно…

аватар країна
lurunl - 01.08.23

спасибі за цікаву ретроспективу!

аватар країна
MangaStyleCon - 01.08.23

Гучний заголовок і стаття норм - можна ловити траф з ПС

аватар країна
Live2laugh - 01.08.23

Мені нарвится стиль викладу

аватар країна
Shmat97 - 01.08.23

вот это позитив) просто класс)

аватар країна
Breithorn - 01.08.23

Потиснув би руку автору, і дав по морді всім його ненависникам.

аватар країна
oformimcar - 01.08.23

отличный пример стоящего контента

аватар країна
AAlbinka - 01.08.23

ИМХО смысл раскрыт от А, до Я, автор выжал всё что можно, за что ему респект!

аватар країна
agv14 - 01.08.23

круто

аватар країна
tem777 - 01.08.23

я в восторге от Вашего стиля

аватар країна
KeeyRah - 01.08.23

Мне нарвится стиль изложения

аватар країна
allstarz - 01.08.23

Статья интересная, но мне кажется, все это сказки, не более.

аватар країна
Dieuempereur - 01.08.23

Дуже пізнавально, респект

аватар країна
tov_nachalnik - 01.08.23

цікаво. тільки назва якесь несерйозне.

аватар країна
budwizer - 31.07.23

Дуже сподобалася ваша стаття

аватар країна
Darkman87 - 31.07.23

Відмінний матеріал. Спасибі і пишіть ще, тільки картнок замало!

аватар країна
petrenko_oxana - 31.07.23

Это уже далеко не новость, я об этом пару месяцев назад читал.

аватар країна
beetrootfollower - 31.07.23

А можно узнать, у вас дизайн сайта шаблонный? Тоже себе такой хочу…