Поліуретан: все,що вам потрібно знати про цей матеріал

Поліуретан: все,що вам потрібно знати про цей матеріал

11.08.23 19:31 0 307

Поліуретани мають найефективніші властивості серед еластомерів, доступних на ринку. Поліуретан, PU, розроблений з моменту його відкриття Отто Байєром і його колегами близько 75 років тому, є полімером, що складається з органічних одиниць, з'єднаних одна з одною карбаматними функціями, також званих уретанами. У промислових масштабах поліуретани виробляють шляхом взаємодії рідкого поліізоціанату з рідкою сумішшю поліолу, каталізатора та інших добавок. У 1950-х роках промислове виробництво ПУ збільшилося з розвитком процесів отримання поліізоціанатів. У сучасних поліуретанах уретанова група фактично є лише сполучним елементом між макромолекулярними ланцюгами. Ця група має виняткову стабільність і жорсткість, її енергія когезії навіть трохи перевищує енергію амідної функції. Цим пояснюються їхні чудові механічні властивості і причини їхнього використання, наприклад, в автомобільних сайлентблоки.

Властивості та переваги поліуретанів

Поліуретан характеризується чудовими властивостями: хорошою механічною стійкістю, антипригарністю, довговічністю, еластичністю і постійною шорсткістю. Саме простота формування та полімеризації цього матеріалу, його стійкість до стирання, розриву, навантаження та озону, а також його висока зносостійкість зробили його високими експлуатаційними характеристиками та зарекомендували себе в індустрії пластмас. Цей матеріал антистатичний, напівпровідник, з низьким коефіцієнтом тертя. Він може мати широкий діапазон твердості від 50 Шор А до 99 Шор А.

Використання поліуретанів

Високотехнологічний, універсальний і міцний матеріал, поліуретан пропонує безліч можливостей використання в різних галузях промисловості. Поліуретани є важливими компонентами в меблевій промисловості. Зокрема, використовуються пінополіуретани; жорсткі пінопласти інтегруються в навісні стіни або ізоляційні панелі, які використовуються в будівництві або в побутовій техніці. Пінопласт широко використовується завдяки своїм якостям звуко- і теплоізоляції, адгезії до будь-якої опори, плавучості, здатності заповнювати порожнечі, хоч би якими вони були, та давати змогу виготовляти легкі й міцні пакування за індивідуальним замовленням.

Автомобільна промисловість: використання поліуретану ефективне, зокрема, для заповнення порожнеч у днищі автомобіля і запобігання поширенню іржі, виступаючи як бар'єр для дощової води. Поліуретани з антиабразивними компонентами використовуються у виробництві надзвичайно міцних коліс і роликів. Інші сорти були розроблені для шин, а мікропористі варіанти піни широко використовуються для інвалідних візків і велосипедних коліс, а також для амортизаторів, сайлент-блоків і бамперів.

Деревообробна промисловість: Поліуретани є основою для виробництва клею, зокрема, для складання дерева або склеювання підошов взуття. Основною перевагою цього типу клею є його водостійкість. Вони використовуються в покриттях, лаках, фарбах і лаках, чи то в будівництві, меблях, чи то для захисту деревини.

Комбінації полігідроксилів призводять до отримання високозшитих матеріалів, що використовуються для високоефективних фарб (наприклад, фарби для аеронавтики). Текстильна промисловість: лайкра (еластан), термопластичний поліуретановий еластомер. Багато предметів одягу виготовляються з лайкри через її еластичність, що робить її особливо придатною для спортивного одягу. Поліуретани також використовують як імплантати та біорозкладні мембрани в галузі медицини.

Поліуретан і його місце в стійкому довкіллі та зеленій енергетиці

Завдяки своїй чудовій пристосованості для задоволення найрізноманітніших вимог, технологія поліуретану зарекомендувала себе в усьому світі в багатьох сферах застосування покриттів і клеїв. Поліуретани мають сильні аспекти довговічності завдяки своїм чудовим властивостям. Наприклад, під час теплоізоляції будівель і холодильників; полегшення застосування пінополіуретанів і клеїв на основі поліуретану в транспорті та будівництві, а також застосування їхніх покриттів для збільшення терміну служби продуктів, починаючи від металевих і закінчуючи бетонними і дерев'яними підкладками.

Хоча більша частина поліуретанової сировини, як і раніше, виробляється на основі сирої нафти, останніми роками були розроблені альтернативи, засновані на поновлюваних ресурсах, такі як поліоли на основі рослинних олій. У цьому відношенні хімія поліуретану демонструє, що різні аспекти стійкості, як-от сумісність із навколишнім середовищем, підвищена довговічність і економічна привабливість, можуть ідеально поєднуватися один з одним.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 26)
Попередня новина: Atlantic: Інновації,Якість ...
Наступна новина: Forex Bots: Truth or ...

КОМЕНТАРІ