Сходи у приватних будинках: вибір конструкцій та матеріалів з урахуванням потреб і стилістичних вимог

Сходи у приватних будинках: вибір конструкцій та матеріалів з урахуванням потреб і стилістичних вимог

15.08.23 11:31 0 261

glw_iFkK2lQgnkMv_JePp_M-wXqBJcpmk5efkMumL27DueHihh8dZdqSKnxTGV46naKm991bfHtCVSuYte4Ig5VaZ7CsHGOM0QCKhZQ4sDJ5gYXUZdbxpegtybpa-xJ8M76gnSFecQDJrTQs155v88k

На вибір сходів найбільше впливає площа та планування оселі. Конструкція має поміщатися у відведеному для неї місці, не створюючи ефекту перевантаженого простору. Також необхідно подбати про зручність та безпеку для жителів дому, зокрема, маленьких дітей та людей похилого віку. Після того обирається матеріал, з якого буде здійснюватися виготовлення сходів. Тут відіграє важливу роль оформлення інтер’єру дому. Це можуть бути як дерев’яні, так і металеві сходи на другий поверх, чи навіть зроблені з бетону, скла або каменю. Попри те, який матеріал обрано, можна втілити різноманітні ідеї: відповідне оздоблення задасть потрібний стилістичний тон.

Які види сходів у будинку краще обрати, з огляду на потреби?

Найчастіше для двоповерхових будинків використовуються такі конструктивні рішення:

  • Маршеві. Вони вдало вписуються у будинки великої площі. Найпростіші варіанти складаються з одного маршу. Якщо потрібно зекономити простір, проєктуються поворотні сходи з двома чи більше маршами, які об’єднані між собою невеликим майданчиком або забіжними сходинками. Кількість сходинок потрібно розрахувати таким чином, щоб користувачі не втомлювалися під час підіймання. Найкраще, щоб їх налічувалося 10 – 12 на марш. За можливості під маршами можна облаштувати комірчину, гардеробну або ящики, де зберігатимуться речі. Для сімей з дітьми й старшими людьми оптимальними стануть прямі сходи чи з декількома маршами та майданчиком між поворотами, оскільки підійматися і спускатися ними комфортно і безпечно.
  • Гвинтові. Сходинки розташовуються спірально навколо стовпа, що слугує основою. Цей різновид може встановлюватися навіть у приміщеннях скромних габаритів – для монтажу достатньо навіть декількох квадратних метрів. Щоб користуватися гвинтовими сходами могли діти та особи похилого віку, обов’язково передбачити достатньо широкі сходинки й надійні та не ковзкі перила та огорожі для дому відповідної висоти. Слід пам’ятати, що по таких сходах може бути незручно ходити кільком людям відразу, а також переносити громіздкі предмети, наприклад, меблі чи побутову техніку.
  • Комбіновані. В них включаються елементи маршових та гвинтових конструкцій. Комбінованим проєктам надають перевагу, коли немає можливості установити два попередні види. Крім цього, еклектичний вигляд додає приміщенню оригінальності.

Кожен із перелічених видів може виготовлятися з різних матеріалів. Завдяки цьому отримуються необхідні характеристики та естетика зовнішнього вигляду.

З яких матеріалів виготовляються сходові конструкції для приватних будинків?

rYXLcBJnczw1C9fKsIP_TWeRil0W_ZlqmD9cxAwjFGMgI4F-ewlCHZJB0zqIfpGmdOPRz4_-nbdRNt6wMaCqM63hGs2TjBiXBWVAeI83lg1Gu3XlIVLlnFTRxkP8BtIP8VSsUqXeRhoiPVKaFWYzwzY

Дерев’яні моделі найпопулярніші, оскільки вибір сировини (дуб, бук, ясен й т.д.) та потенціал для реалізації різних стилістичних задумів дуже великі. Прості конструкції без декору або з його невеликою кількістю підходять для будинків, оформлених у мінімалістичних чи строгих стилях. А різьблені деталі поручнів та балясин додають благородства, притаманного класичним напрямам.

Сходи на сталевому каркасі зазвичай обладнуються дерев’яними сходинками, рідше – скляними чи кам’яними. Повністю металеві вироби гармоніюють із небагатьма стилями – лофт, хай-тек і подібні. Художнє кування чудово прикрасить бильця на дерев’яних або металевих сходах, підкресливши вишукані смаки мешканців. Конструкціям на бетонній основі притаманна дуже висока міцність і стійкість до зовнішніх впливів. Щоб надати їм привабливого вигляду, виконується облицювання деревом, керамічною плиткою, каменем чи іншими матеріалами.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 27)
Наступна новина: 7 кроків до ремонту ...

КОМЕНТАРІ