Як вибрати найкраще добриво для свого саду?

Як вибрати найкраще добриво для свого саду?

30.08.23 12:02 3 267

Добрива використовуються всіма садівниками під час вирощування овочів, рослин і квітів у горщиках або на грядках. Але яка його роль у зростанні цих різних сортів? І як вибрати добриво залежно від того, що ви хочете вирощувати, і характеру вашого ґрунту? Якщо пропонований асортимент на https://agro-e.com.ua/ дуже широкий, є кілька порад щодо вибору відповідного добрива. Тут ми пояснимо все, що вам потрібно знати, перш ніж зробити свій вибір. Натуральне чи мінеральне добриво? Універсальне чи конкретне?

Що таке добрива?

Добрива, що складаються з органічних або мінеральних речовин, покращують якість ґрунту, забезпечуючи рослини субстратом, необхідним для їхнього розвитку. Крім тепла, світла, повітря і води рослинам необхідні поживні речовини.

Основними елементами, необхідними для їхнього росту, також званими макроелементами, є азот (хімічний символ: N), фосфор (P) і калій (K).

Азот сприяє розвитку надземних частин рослини, таких як стебла і листя. Це особливо корисно навесні, коли зростає рослинність, а також для чагарників або листових овочів. Фосфор сприяє утворенню коренів і зміцнює рослину. Калій впливає на цвітіння і розвиток плодів.

Добрива, ґрунт чи поправка?

Поправка використовується для зміни структури ґрунту або для балансування його pH, щоб дозволити рослині краще засвоювати поживні речовини, необхідні для її росту. У садових центрах є багато органічних або мінеральних добавок, таких як гній, вапно, торф або доломіт. Хочете знати більше? Ознайомтеся з нашою статтею, як поліпшити ґрунт природним шляхом.

Органічні добрива

Органічні добрива отримують із тваринної або рослинної сировини. За визначенням вони є натуральними добривами, оскільки містять матеріали живих організмів. Вони забезпечують землю елементами, які вони містять у природі: азотом, фосфатами, калієм і мікроелементами.

До органічних добрив для рослин належать гній кропиви або живокосту, виноградна або бурякова патока, порошок сушених морських водоростей, рицина тощо. Основними природними добривами тваринного походження є подрібнений ріг, засохла кров, зневоднений послід, кісткове та рибне кісткове борошно.

Сімейства мінеральних добрив

Коли ми говоримо про мінеральні добрива, ми розрізняємо два сімейства. Природні мінеральні добрива добувають із землі, в кар'єрах або родовищах. Це вулканічні порошки, наприклад, із граніту або базальту.

Так звані синтетичні мінеральні добрива походять із хімічної промисловості та виробляються з азоту, що міститься в повітрі. Їх називають "простими", якщо вони містять один із трьох основних елементів, або сполуками, якщо вони концентрують усі три.

Якщо для захисту планети необхідно віддавати перевагу натуральним добривам, додавання синтетичних добрив буде корисним на певних етапах росту ваших рослин. Однак у разі використання в занадто великих кількостях вони ризикують виснажити ґрунт, спалити коріння і забруднити ґрунтові води.

Рідкий чи твердий

Добрива для зелених рослин у рідкій або твердій формі.
Органічні або мінеральні добрива бувають різних видів. Вони можуть бути: рідкими, готовими до використання або розведеними водою, або твердими, у вигляді порошку, гранул або стіків.

Рідкі добрива швидше поширюються ґрунтом, забезпечуючи швидку дію. Їх також можна розпилювати безпосередньо на листя рослини.

Зазвичай тверді добрива розкладаються поступово, про них кажуть, що вони мають повільну дію. Їх використовують для підживлення ґрунту восени, підготовки до приходу весни або як основний обробіток.

Універсальний або специфічний

Повне або універсальне добриво збалансовано збагатить ваш ґрунт. Це означає, що всі поживні речовини надходитимуть однаково. Таким чином, у складі продукту в однаковій кількості будуть присутні азот, фосфор і калій.

Овочі, квітучі чагарники, фруктові дерева або квіти не потребують одних і тих самих ресурсів для повного розвитку. Ви хочете максимізувати врожай томатів або забезпечити значну бутонізацію троянд? Виберіть конкретне добриво для кожного типу рослин, які ви збираєтеся вирощувати.

Коли починати вносити добрива?

Щоб оптимізувати врожайність і отримати красиві рослини наступного літа, восени слід внести добрива в ґрунт. Вибирайте добрива повільної дії, які будуть живити ґрунт у зимові місяці. Ви можете вибрати органічне добриво, таке як подрібнений ріг, гранульоване або паличне добриво.

Зверніть увагу, що також можна садити сидерати, такі як гірчиця або вика, які будуть знищені морозом. Розкладаючись, вони принесуть у ґрунт поживні речовини.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 24)

КОМЕНТАРІ

аватар країна
haos_001 - 30.08.23

Знайомий стиль ...

аватар країна
Arseniy_Kolesnikov - 30.08.23

Супер! Автору - респект:)

аватар країна
PovelitelKlitora - 30.08.23

пізнавальна тема