У Рівненській області апеляційний суд залишив в силі вирок кадровому офіцеру-ухилянту

У Рівненській області апеляційний суд залишив в силі вирок кадровому офіцеру-ухилянту

12.09.23 09:25 0 161
За принципової позиції прокурорів Рівненської обласної прокуратури та Корецького відділу Здолбунівської окружної прокуратури судом апеляційної інстанції залишено без змін вирок Корецького районного суду, яким 26-річного чоловіка засуджено за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації (ст. 336 КК України).

Так, обвинувачений, будучи кадровим офіцером і отримавши повістку у травні 2022 року, до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки не з'явився. Свої дії в суді він пояснював тим, що має бронь від призову, уклав контракт з добровольчим формуванням територіальних громад та постійно проживає зі своєю старенькою бабусею.

При цьому встановлено, що насправді бабуся на той час проживала зі своєю донькою, матір'ю обвинуваченого. Крім того, старенька має ще двох дітей, які могли б за нею доглядати. Також прокурором доведено, що на момент вручення повістки чоловік не мав броні від призову, вона в нього з'явилася вже на етапі судового розгляду справи.

Обвинуваченому пропонували таки поповнити лави ЗСУ, що могло стати підставою для звільнення від кримінальної відповідальності. Втім, чоловік відмовився, пославшись на бронь.

Корецький районний суд, після понад 10 місяців розгляду справи, підтримав позицію прокурора та зауважив, що наведені підстави є нічим іншим, як версіями задля ухилення від кримінальної відповідальності та не є підставами для відстрочки від призову в розумінні ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Вироком суду чоловіка засуджено до 3 років 6 місяців позбавлення волі з дворічним іспитовим терміном.

Сторона захисту оскаржила вказане рішення до апеляційного суду, просила скасувати вирок суду першої інстанції та виправдати обвинуваченого. Втім, Рівненський апеляційний суд залишив вирок без змін.

Вкотре наголошуємо, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком кожного громадянина України, не лише конституційним, але і моральним.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопіль: 12 вересня ...
Наступна новина: Продовжуються поточні ...

КОМЕНТАРІ