Як вибрати гранітний бордюр для клумб і газонів?

Як вибрати гранітний бордюр для клумб і газонів?

21.09.23 23:06 17 613

Якщо в ландшафтному дизайні дачі або саду є квіткові клумби і на ньому розбиті газони, то гранітні бордюри необхідні для їх оформлення. Навіть звичайнісінький, але акуратно оброблений край квітника надає завершеного і цілісного образу ділянці.

Бордюрний камінь для клумб несе кілька функцій:

  • розмежовує елементи ландшафту і візуально ділить ділянку на зони;
  • утримує і зміцнює кам'яну кладку пішохідних доріжок;
  • несе декоративну стилістичну функцію, використовується для оформлення пристовбурних кіл у дерев;
  • захищає ґрунт від розмиття під час поливів, проливних дощів і танення снігу.

На відміну від жорстко регламентованих тротуарних, дорожніх і мостових бордюрів,  для присадибних ділянок бордюри мають широку варіативність у дизайні, матеріалах і формах виконання.

Які бувають бордюри?

Форма і матеріал декоративних бордюрів для клумб і доріжок мають нескінченну кількість видів - від натурального каменю до саморобних огороджень із пластикових пляшок. Найміцніші, найпрактичніші та найестетичніші варіанти виготовляються з граніту.

Вибір матеріалу залежатиме від стилю заміської ділянки - рустик, прованс, регулярний садовий дизайн або збереження природного пейзажу місцевості, від вибору стилю залежатиме розмаїття кольорів і дерев. Гранітні бордюри і тротуари підходять для довгострокових цілей. Крім форми і матеріалу, важливим параметром є колір каменю. Класичний білий, відтінки сірого, цегляно-червоний кольори підійдуть для м'якого природного мінімалізму, а більш яскраві підкреслять фарби квітників.

Види декоративних бордюрів для клумб і газонів

Для розмежування газону і пішохідних і тротуарних доріжок  в садово-парковому благоустрої використовують наступні гранітні бордюри:

  1. ГП-4 - 200х100хL, L - від 700 до 2500 мм;
  2. ГП-5 - 200х80хL, L - від 700 до 2500 мм.

Місця обмеження газонів від доріжки потребують особливої уваги, бо зелена зона з періодичністю має оброблятися тримерами і газонокосарками. Фахівці радять варіанти бордюру з клінкерної цегли або камінь стандарту ГПВ. Такий гранітний поребрик призначений для використання на в'їздах-виїздах автомобілів з проїжджої частини, для пересування маломобільних людей, також підійде і для оформлення газону на рівні з землею і зручності його обробки. Створюючи виражену межу газону, ви захищаєте інші елементи і тротуари від проростання трави, що дає змогу зберегти задуману форму.

При виборі бордюрного каменю для клумб можна розглянути радіусні гранітні бордюри - вдале рішення для оформлення заокруглень різних діаметрів при благоустрої території. Це рішення підійде для власників дачних і садових ділянок, які шукають, чим обгородити клумбу для квітів. Бордюр квітковий може доповнюватися цегляною кладкою всередині квітника, такий стилістичний прийом можна застосувати в мощенні доріжок. Кам'яний поребрик можна доповнити фігурними елементами - фонтани, лавки і невеликі скульптури відмінно прикрасять класичні розарії і розсіяні квітники.

Популярні в садовому оформленні підпірні стінки. Для зведення парапетів використовується бетон, великий ландшафтний камінь, "рвані" частини гранітної плити або цегла. Залежно від дизайну території це може бути масивна кам'яна гряда або лаконічно піднятий квітник, тут прекрасно виглядають низькорослі та ґрунтопокривні багаторічники, також рослини зі спадаючим листям.

Як зробити бордюр із каменю?

Садовий бордюр і навіть проста кам'яна огорожа для квітів на дачі потребують підготовки ділянки. Необхідно вирити спеціальну траншею, зміцнити ґрунт насипом із щебеню або піску, залежно від виду поребрика, він укладається на саму основу або на бетонну подушку. Бордюр для клумби з бетону - не найпростіша конструкція, можливо, вона потребуватиме додаткового зміцнення та армування. Однак створити природний ландшафт дасть змогу саме природний матеріал - граніт.

Необхідно врахувати той факт, що гранітний бордюр у своїй нижній "підземній" частині має нерівності, відколи й мікротріщини. Це не є виробничим браком. Висота обробки поребрика варіюється залежно від його маркування та призначення. Готовий бордюр має фаску - спиляний кут під 45 градусів з лицьового боку.

Важливий момент, який варто врахувати, - при укладанні садової доріжки і тротуарів спочатку встановлюється бордюр, а вже після асфальт, плитка або газон - залежно від проєкту.

Скільки коштуватиме оформлення ділянки бордюрами?

При розрахунку обсягу замовлення використовуються погонні метри. Під час формування проєкту необхідно враховувати довжину майбутньої огорожі, всіх конструктивних елементів, поворотів і декоративних доповнень, оскільки бордюр не поставляється в ідентичному розмірі.

Який бордюр виявиться дорожчим для замовника? Важливо пам'ятати, що гранітний бордюр поставляється в розмірах від 700 до 2000 мм. Камені меншого розміру, що утворюються в процесі виробництва, стають непридатними до використання і підлягають утилізації. Чим нестандартніший запит, тим дорожче виробництво бордюрного каменю. Розібратися в нюансах і підібрати найоптимальніший варіант допоможуть менеджери і безпосередньо фахівці, що працюють на виробництві.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 23)
Наступна новина: Таксі: Зручний Спосіб ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
pillsnerx - 22.09.23

Прямо навіть не віриться

аватар країна
Gambit_one - 22.09.23

поміняй назву домену

аватар країна
alexajax - 22.09.23

мудро

аватар країна
SysRQ09 - 22.09.23

Так, досить цікава стаття.

аватар країна
patriarhkirill - 22.09.23

Это уже далеко не новость, я об этом пару месяцев назад читал.

аватар країна
Stukoz - 22.09.23

Дуже цікаво! Судячи з деяких відгуків ....

аватар країна
yosius - 22.09.23

Help! У автора автограф можна взяти?

аватар країна
Daffydrugsre - 22.09.23

Видно, що автор намагається зробити свій сайт для простих людей, і мені кажеться, що це у нього непогано виходить.

аватар країна
Duhastovna - 22.09.23

Хе-хе, мій перший коммент :)

аватар країна
ChuPa_nCuXoHaBT - 22.09.23

ух ти як крууууууууууутооооооо))

аватар країна
Baklajan777 - 22.09.23

Актуальна і свіжа інфа

аватар країна
Shad0w_Jo4n - 22.09.23

Невероятно красиво!

аватар країна
Nyamh - 22.09.23

Готовий дискутувати по темі?

аватар країна
psihopsina - 22.09.23

Сенкс. Цікаво, і взагалі корисний у Вас сайт

аватар країна
Katrineee - 22.09.23

Мне все понравилось

аватар країна
alexajax - 22.09.23

Отличная Инфа

аватар країна
patisska - 21.09.23

Велике спасибі!