Аналіз крові на вітамін В12

Аналіз крові на вітамін В12

26.09.23 10:09 0 313

Ціанокобаламін або вітамін В12, грає важливу роль у численних фізіологічних процесах в організмі. Цей вітамін необхідний для синтезу еритроцитів, нормальної роботи нервової системи, мієлінізації нервових волокон, утворення ДНК та метаболізму деяких амінокислот.

Мережа лабораторій INVIVO пропонує десятки досліджень для визначення рівня різних вітамінів в організмі, включаючи ціанокобаламін. Ви можете обрати окремі аналізи або скористатися нашими комплексними чек-апами для оцінки балансу вітамінів та своєчасного виявлення дефіцитів.

Біологічна роль вітаміну

Ціанокобаламін – це водорозчинний вітамін, який відіграє важливу роль у підтримці нормального функціонування клітин кісткового мозку, нейронів, а також у роботі деяких ферментів. Сам вітамін ми отримуємо з тваринних білків, а його активна форма утворюється у шлунку. Саме тому збалансоване харчування та своєчасна компенсація дефіциту вітаміну в осіб, що перенесли операції на шлунку, є головною профілактикою мегалобластної анемії - основного ускладнення дефіциту ціанокобаламіну. Цей стан супроводжується утворенням еритроцитів великого розміру, які не можуть ефективно переносити кисень до органів та тканин в організмі. У деяких випадках дефіцит ціанокобаламіну може також призвести до гемолізу - масованого руйнування еритроцитів.

Коли потрібно здати аналіз?

Регулярно контролювати рівень вітаміну В12 необхідно:

  • вагітним
  • вегетаріанцям
  • особам, які мають виразкову хворобу шлунка, а також перенесли будь-які хірургічні втручання на цьому органі: баріатричні операції для лікування ожиріння, часткове чи повне видалення шлунку при онкологічних захворюваннях тощо.

Також дослідження рекомендовано при наступних симптомах:

  •  Неврологічна симптоматика: оніміння або поколювання в кінцівках, порушення координації при ходьбі, зниження пам'яті та концентрації.
  • Підвищена дратівливість, порушення сну та настрою;
  • Втрата апетиту та зниження маси тіла;
  • Втомлюваність і слабкість;
  • Порушення стулу (діарея або закрепи).

Як підготуватись до обстеження?

Для проведення аналіз використовується венозна кров. Забір матеріалу проводиться натщесерце. Протягом 12 годин перед аналізом варто утриматися від жирної їжі, куріння, фізичних навантажень, вживання алкоголю та ліків. Якщо ви не можете скасувати прийом препаратів, важливо повідомити про це лабораторному співробітнику. Для полегшення забору крові можна випити склянку негазованої води без підсолоджувачів та барвників.

Розшифровка результатів

Важливо пам'ятати, що результати аналізу не є остаточним діагнозом і вимагають розшифровки лікарем, у контексті вашого анамнезу. Крім того, дефіцит одного вітаміну може супроводжуватися нестачею інших, тому лікар може рекомендувати розширене лабораторне обстеження для комплексної оцінки вашого стану.

На завершення

INVIVO це якісна діагностика, усі необхідні аналізи та доступні ціни!

Більше інформації про дослідження, акційні пропозиції та найближче до вас відділення можна на сайті invivo.ua
INVIVO: щодня піклуємося про здоров'я українців.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 22)
Попередня новина: Мягкая игрушка – ...
Наступна новина: Переваги вивчення сучасної ...

КОМЕНТАРІ