Костянтин Сомолевський: Портрет корупціонера в законі

Костянтин Сомолевський: Портрет корупціонера в законі

26.09.23 20:04 3 340

Корупціонерами ніколи не бувають колишніми. У цьому переконаний вічний старший інспектор відділу боротьби з контрабандою «корупціонер в законі» - Костянтин Самолевський та його «героїчна» команда. Це дійсно так. Костянтин Самолевський розпочав свою діяльність ще на початку 2000-х років. Він вже тоді розумів, як потрібно працювати правильно. Одне з його висловлювань: «контрабанду не варто зупиняти, її потрібно очолювати», і це в нього виходило. У часи Кучми його кумиром був Медведчук. Оці схеми, захоплювався Костянтин, все чітко з контейнера по 3000 доларів, все розраховано і все враховано. Самолевський, слід сказати, в цій бухгалтерії розбирався, як ніхто інший. І, звісно ж, ще, молодим інспектором він отримав невеликий відрізок для обману комерсантів у тоді ще Іллічівському порту.

Кабмин назначил временным руководителем Таможни экс-начальника пограничной  разведки | Экономическая правда

У подальшому його досвід у команді Медведчука став корисним. Час рушав, змінювалися Президенти, змінювалися Прем'єр-міністри, але він залишався старшим бухгалтером.

Зв'язки Самолевського

Зв'язки Самолевського безмежні, в багатьох структурах знають "хорошого хлопця", який завжди піде на зустріч і допоможе з спільними справами, наприклад, такій особі, як Дмитро Нескромний, колишній і вже зараз утікач від СБУ, уродженець Луганська, за кличкою в ФСБ "Мотя", який має російський паспорт, ще й таємний кум Андрія Богдана і Ореста Фарманюка, а також друг Грановського і Клюєва.

Під час того, коли Нескромний був тимчасово призначений на посаду начальника "К" України, він поставив в Одесі свого довіреного особу в органі "К" з боротьби з контрабандою золота певного Дениса Баланду. Йому порекомендували зателефонувати Самолевському, який покаже, де є контрабанда. Вони сміялися, переказуючи жарт Нескромного: "якщо за контрабанду заплачено, це не контрабанда, це чистий дохід".

Робота шла колосально, понад 2000 контейнерів і автомобілів щомісяця, це ж, як говорив Остап Бендер, "блюдечко з голубою каймою". Кожен контейнер або фура завдали удар по економіці України від 37 000 до 200 000 доларів США, на рік виходило близько 1 мільярда доларів США. І це лише Одеська митниця плюс Приморський пункт пропуску.

Не платишь – будешь стоять через штучно створені проблеми

Зокрема, так поступають митники Одеси. Вони вимагають від імпортерів гроші за сприяння в прискореному оформленні вантажів. Більше нічого вимагати не за що, адже уряд скасував всі митні платежі. Проте митники знайшли рецепт успіху. Вони навмисно відтягують оформлення, намекаючи, що з ними прийдуть домовитися.

Якщо домовишся – поїдеш протягом години-двох. Але якщо не хочеш домовлятися — тебе чекає доля "Авіа Карго" та їх клієнтів. Оформлення витягнеться на кілька днів.

Відносно Одеси ситуація особливо небезпечна. Росіяни постійно обстрілюють місто. Отже, через ризик обстрілу повинні діяти підвищені заходи безпеки і швидке миттєве оформлення. Проте замість організації роботи щодо прискорення оформлення, Костянтин Самолевський блокує митницю вантажів компанії "Авіа Карго".

Цей саме процес штучного затягування продовжувався, коли ракета рашистів прилетіла в Євротермінал.

Системна корупція на одеській митниці

Компанія "Гранд-Про Престиж" з Чорноморська стикалася з системною корупцією з боку митників та контролюючих органів.

З початком війни, коли Росія почала обстрілювати територію України, вантажі на території терміналу опинилися під загрозою знищення. В режимі воєнного стану склад вже не міг нести відповідальність за безпеку майна клієнтів - багато охоронців пішли до армії, по області рухалися мародери. Тоді власники вантажу звернулися в "Гранд-Про Престиж" з проханням вивезти свій товар.

У п'ятницю 4 березня керівник компанії звернувся, в свою чергу, до керівника Чорноморського відділу Управління з боротьби з контрабандою та порушенням митних правил Костянтина Самолевського - той працював на території терміналу. Той погодився, виставивши єдину умову - що "Гранд-Про Престиж" гарантуватиме, що в понеділок 7 березня сплатить всі збори та платежі, пов'язані з вантажем. Самолевський дав згоду, але не письмову, а усно. У п'ятницю клієнт вивіз вантаж.

Це було помилкою. У суботу Самолевський повідомив, що його керівництво хоче отримати хабар, щоб не піднімати шумиху про відсутність вантажу на території терміналу. Він назвав суму $5000 за контейнер. Клієнт відмовився платити хабар, а "Гранд-Про Престиж" готувався в понеділок скласти декларації і сплатити все офіційно.

"Я поїхала до голови Одеської митниці і повідомила її про вимагання хабара. Прохала через дію воєнного стану зрозуміти клієнта і дозволити сплатити офіційні платежі в понеділок 7 березня. Однак отримала відмову", - розповідає керівник "Гранд-О Престижу" Вікторія Пікшрене.

В понеділок 7 березня керівництво терміналу подало декларації, щоб сплатити належні збори. Проте отримали відмову.

Голова Одеської митниці направила в термінал перевірку. Звісно, задокументувала, що вантажу на території терміналу "Гранд-О Престиж" немає. Заколодяжний закрив термінал. Він також не дозволив приймати гроші за розмитнення товарів, хоча "Гранд-Про Престиж" намагався зробити це ще до перевірки.

Це, звісно ж, робота проти України. В Одесі, Львові, Чернівцях і деяких інших місцях - "заколодяжні" повинні бути покарані та звільнені. Це вже пряма відповідальність Кабінету Міністрів. Якщо він обіцяв найшвидшу митницю в світі - це повинно бути саме так.

Одеська митниця нарощує роботу

Справа контрабандиста Віктора Шермана: замість арешту злочинця, Одеська митниця нарощує роботу за його схемами.

Костянтин Самолевський: старший інспектор управління протидії митними порушеннями.

Самолевський з боку митниці забезпечує роботу Шермана. Його конекція - доставка турецького одягу, контролює 50% усіх поставок в Україну.

Ще у грудні 2020 року НАБУ провело серію обшуків у Шермана, його людей і одеських митників, включаючи Костянтина Самолевського, що обслуговують його схеми. Справа яскрава, фактова і може призвести до затримання Шермана.

Але ось парадокс, навіть після цих обшуків Одеська митниця не зупинила обслуговування схем Шермана, продовжує приймати декларації від фірм, що фігурують у справі НАБУ, і дозволяє на його складі "ЗАЗ" перетворювати дорогі бренди на дешеве лайно.

Але ми не будемо довго писати про цей проект, тут все зрозуміло. Ми не розуміємо іншого: хто взяв Самолевського знову на роботу, в управління протидії контрабанді, і це в той час, коли члени НАТО вимагають в України покінчити з корупцією. Можливо, ті, хто знову відновив Костянтина на роботу, сподіваються таким чином підставити програму з боротьби з корупцією, щоб сповільнити антикорупційний рух і показати нашим партнерам, що жодної боротьби з корупцією не існує, і для наших західних партнерів прийняття України в Євросоюз і НАТО може обернутися серйозним питанням. Іншими словами, інших аргументів у нас немає. Що ви думаєте, друзі, щодо цього?

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 16)
Попередня новина: Преимущества казино ...
Наступна новина: Как Кортексин может ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
techno_leshhh - 26.09.23

Только золотые руки могли набить такой прикольный материал

аватар країна
AiaalP - 26.09.23

Хе-хе, мій перший коммент :)

аватар країна
BenTakumi - 26.09.23

С уводольствием пожал бы автору руку, его сайт - чудо.