Зрілі виклики шкіри: Розуміємо та лікуємо акне у дорослих

Зрілі виклики шкіри: Розуміємо та лікуємо акне у дорослих

12.12.23 18:03 0 182

Якщо для підлітків акне - звичайне і майже звичне явище, то акне в зрілому віці також поширене, але недостатньо визнане. Можливо, вас здивує той факт, що серед 20-річних майже 30 відсотків мають акне, а у віці від 30 до 40 років - 20 відсотків людей. Багато дорослих соромляться своєї "підліткової" проблеми, коли їм кажуть, що лікування в такому віці може бути довготривалим і кропітким. Однак, як показує практика, результат багато в чому залежить від правильно підібраного плану лікування.

Причини акне в зрілому віці

Причину акне у дорослих точно не встановлено, але багато ознак схожі з підлітковими: клітини, що вистилають волосяні фолікули, занадто "липкі", сальні залози виробляють занадто багато жиру і процвітає P. acnes, шкірна бактерія. Усе це призводить до появи прищів і білих вугрів. Однак, на відміну від підліткових, висипання у дорослих розташовуються глибше, мають яскравіший відтінок, набагато довше загоюються і можуть провокувати появу рубців і пігментних плям.

Майже у половини жінок акне може загострюватися під час менструації, хоча у більшості жінок з акне гормональний фон зазвичай буває в нормі. Справжній гормональний дисбаланс трапляється рідко, але може спричиняти вугровий висип, особливо у жінок із синдромом полікістозних яєчників, що характеризується іншими ознаками, як-от нерегулярні або відсутні місячні.

Нерідко у пацієнтів з акне трапляються і захворювання шлунково-кишкового тракту - коліти, виразки і запущені запальні процеси, на які вони роками не звертають уваги. Іншими не явними причинами акне можуть бути нестача вітамінів, алергії, стреси, наслідки приймання ліків. Саме тому для виключення небажаної побічної дії або тривалого лікування, що не приносить результатів, важливо обстежити організм для виявлення справжніх причин появи збоїв.

Способи лікування акне у дорослих

Існує ціла низка ефективних методів лікування акне, які підбираються з урахуванням індивідуальних потреб. Місцеве лікування акне легкого ступеня включає в себе перекис бензоїлу, антибіотики і ретиноїди, які зазвичай прописує лікар. Ефективність кремів істотно залежить від того, як, коли і де їх застосовувати, тому важливо обов'язково отримати консультацію дерматолога з цього приводу.

Для лікування тяжких форм акне потрібні пероральні препарати, включно з антибіотиками та ретиноїдами. Інші методи, які можуть допомогти позбутися вугрових висипань, включають:

  • Карбоновий пілінг, під час якого за допомогою лазера і спеціальної вуглецевої маски не тільки усувають глибокі забруднення шкіри, а й знищують бактерії, що провокують утворення акне.   
  • Хімічний пілінг, що глибоко очищає шкіру і чинить антисептичну та антибактеріальну дію, сприяючи активації відновлення дерми.
  • Мезотерапію з індивідуально підібраним коктейлем для зниження запалення, швидкого загоєння камедонів і поліпшення структури тканини.
  • Фототерапію з точковим впливом на осередок запалення, який чинить місцеву бактерицидну дію і запускає процеси регенерації.
  • Пазмотерапію, яка дає можливість позбутися акне завдяки власним ресурсам організму - методом введення збагаченої факторами росту і тромбоцитами очищеної плазми крові самого пацієнта.

План лікування, методика і самі препарати підбираються індивідуально і залежать від багатьох чинників, що включають також правильний догляд у домашніх умовах. Зрозуміло, якщо причиною появи вугрових висипань став заплутаний клубок захворювань, який доведеться розплутувати кільком лікарям, потрібно терпляче налаштуватися на лікування протягом кількох місяців. 

Висновок

Загалом, незважаючи на те, що акне може бути хронічним захворюванням, яке триває від кількох місяців до кількох років, існують ефективні методи лікування, які можна використовувати або постійно для підтримки, або періодично під час спалахів. Головне - зробити рішучий крок до позбавлення від цього серйозного процесу, через який не тільки псується настрій, а й часто страждає особисте життя.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 12)
Наступна новина: Що робити якщо виграв ...

КОМЕНТАРІ