Через розстріл українських військовополонених в Авдіївці Лубінець звернувся до ООН і МКЧХ

Через розстріл українських військовополонених в Авдіївці Лубінець звернувся до ООН і МКЧХ

22.02.24 08:40 0 77
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста задля з'ясування обставин розстрілу українських військових, які здалися в полон на опорному пункті «Зеніт» в Авдіївці.

«Я, як омбудсман України, терміново надіслав листи до МКЧХ і ООН для фіксації цього воєнного злочину та з'ясування всіх обставин. Зауважу, що це не вперше, коли Росія грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права та Женевських конвенцій, страчуючи військовополонених. Закликаю весь цивілізований світ об'єднатися і посилити тиск на країну-терориста, бо для Росії не існує законів і домовленостей. Вони сприймають лише силу», – написав він у телеграмі.

Читайте також: Омбудсмен Лубінець: за страту військовополонених «буде суворе покарання»

Лубінець нагадав, що через повне оточення опорного пункту «Зеніт», українське командування ухвалило рішення зв'язатися з координаційним центром і організаціями, які ведуть переговори з російською стороною. Діалог був щодо надання допомоги українським пораненим беззбройним військовим, відповідно до міжнародних законів. За словами омбудсмена, російські загарбники повідомили координаторів цього процесу, що погоджуються провести евакуацію поранених українських захисників і надати їм допомогу, а надалі обміняти.

Однак згодом російська сторона оприлюднила відео із захопленої позиції «Зеніт», на якому рідні розпізнали загиблих трьох українських захисників, ще двох розстріляли російські солдати. Щодо шостого бійця інформація поки що не підтверджена.

Про це також напередодні повідомляла 110-та окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Російські військові обіцяли евакуацію поранених українців – 110-та ОМБр про страту військовополонених

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ