Доповідь RUSI: вагнерівці під контролем ГРУ залишаються в Африці

Доповідь RUSI: вагнерівці під контролем ГРУ залишаються в Африці

22.02.24 11:42 0 108
Росія вдається до нетрадиційних методів для розширення свого впливу, спроб уникнути ізоляції та в межах зусиль щодо дестабілізації та ослаблення своїх противників. Частина методів пов?язана з ребрендингом групи найманців «Вагнер», яка успішно просуває політику Кремля в Африці для доступу до природних ресурсів. Про це йдеться в опублікованій 20 лютого доповіді Королівського об?єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI), який базується в Лондоні.

Російський президент Володимир Путін побачив у розвитку економічних зв?язків з Африкою та країнами Близького Сходу спосіб захиститися від санкцій у період, коли багато держав Заходу намагаються ізолювати Росію посла початку повномасштабного вторгнення її армії в Україну, зазначається у звіті RUSI.

Як зазначають експерти Королівського інституту, ПВК «Вагнер», яка розпалася в червні 2023 року після заколоту її засновника, нині покійного Євгена Пригожина, була передана під контроль російської військової розвідки ГРУ. Відтоді група функціонує як Експедиційний корпус, перед яким в Африці та на Близькому Сході поставлене завдання послабити позиції західних держав у регіоні.

«ГРУ взяло на себе функції групи Вагнера і активно займається розширенням свого партнерства з Африкою з метою витіснити західні інтереси», – йдеться в доповіді.

Водночас у доповіді RUSI міститься критика на адресу західних урядів, а саме вказується на їхню «нездатність сприяти розв?язанню проблем, з якими стикаються їхні партнери». Експерти також пишуть про високий рівень розчарування Заходом у вказаних регіонах, що лише зміцнює «російський мандат». ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Білорусі залишається менш як тисяча «вагнерівців», це впливає на Україну – розвідка Британії

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Білорусі помер ...
Наступна новина: Блокада колій,портів і ...

КОМЕНТАРІ