У Сенаті США проведуть слухання щодо використання американських чипів у російській зброї – сенатор

У Сенаті США проведуть слухання щодо використання американських чипів у російській зброї – сенатор

24.02.24 12:07 0 89
Постійний підкомітет Сенату США з питань розслідувань (PSI) 27 лютого проведе слухання на тему «Американські технології, що підживлюють війну Росії в Україні» щодо використання американських чипів у російських системах озброєння, повідомив 21 лютого сенатор Річард Блюменталь.

«Слухання знаменує собою перше публічне обговорення підкомітетом поточного розслідування того, як напівпровідники американського виробництва продовжують використовуватися в російських системах озброєнь, незважаючи на експортний контроль, запроваджений після вторгнення Росії в Україну два роки тому», – йдеться на офіційному сайті сенатора.

Річард Блюменталь зазначив, що в ході розслідування напівпровідники американського виробництва були виявлені в різноманітному обладнанні, що використовується російськими військовими.

«Це безпілотники, радіостанції, ракети та бронетехніка. Це також деякі з найсучасніших російських військових систем, включаючи крилаті ракети, системи зв'язку та комплекси радіоелектронної боротьби», – зазначено у повідомленні.

Читайте також: Росія в обхід санкцій отримує західну електроніку через Марокко – NYT

Вказано, що інформація, отримана PSI, свідчить, що з моменту вторгнення Росії в Україну чотири американські компанії «значно збільшили свій експорт до країн, які потенційно використовуються Росією для обходу американського експортного контролю, а саме: Вірменію, Фінляндію, Грузію, Казахстан і Туреччину».

«Різке зростання експорту цих американських виробників включає експорт до Казахстану, який збільшився майже в тисячу разів з 2021 по 2022 рік. За той самий період експорт до Грузії зріс у понад 34 рази, до Вірменії - у понад 28 разів, до Туреччини – більш ніж удвічі, а експорт до Фінляндії у 2022 році був приблизно в 1,5 рази більшим, ніж у 2021 році», – зазначено на сайті американського політика.

Ці дані, вважає Блюменталь, «викликають серйозні питання щодо програм експортного контролю та дотримання вимог законодавства цими американськими виробниками напівпровідників». ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Електроніка для російської військової техніки: як РФ обходить санкції за допомогою Казахстану та Киргизстану

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Україна та МВФ на рівні ...

КОМЕНТАРІ