Куп'янськ: місто на лінії фронту в об'єктиві від сайту MyKharkov.info

Куп'янськ: місто на лінії фронту в об'єктиві від сайту MyKharkov.info

29.02.24 20:19 8 117

Сьогодні назва цього міста знайома ледь не кожному українцю. Нажаль, сьогодні Куп'янськ отримав сумну відомість як місто, на яке спрямований один з російських наступів. Але насправді, Куп'янськ гідний уваги і з інших приводів, як повідомляє Мій Харків.

Стародавня історія міста

Вперше в історичних джерелах Куп'янськ згадується у 1685 році. На землях сучасного Куп'янська було засновано слободу Куп'янка, пізніше з'явився і острог. Поселення входило до складу Ізюмського полку. А з 1708 - до складу Азовської губернії.

Містом Куп'янськ став у 1779 році і став називатися «Купенск». Трохи згодом він стає повітовим містом у складі Слобідсько-Української губернії. На початку 19 століття у місті добре розвивається освіта, будуються навчальні заклади. 1807 року почало працювати Просвітнє училище, 1819 року – Духовне училище. 1872 року відкрилася жіноча гімназія, а 1886 року – Олександрівське ремісниче училище.

Розвивається та промисловість. Наприкінці 19 століття в Куп'янську працювало три цегельні, свічково-сальний і маслоробний завод. Наприкінці 19 століття місто стає великим залізничним вузлом.

Цікавинки міста

Купянск

Якщо ви приїхали до Куп'янська на екскурсію, обов'язково загляньте в краєзнавчий музей. Він знаходиться у старовинній будівлі, яка входила до комплексу споруд Покровського собору. Тут ви побачите рідкісні фотографії, історичні документи, археологічні та нумізматичні об'єкти. У фонді музею понад 1000 екземплярів, які відображають історію Куп'янщини з давніх-давен і до теперішнього часу.

Ще один цікавий історичний об'єкт – храм Святого Миколая. Перший дерев'яний храм було збудовано ще 1705 року. Кам'яний храм на його місці з'явився у 1852 році. За рахунок пожертв вдалося побудувати красивий величний храм, який прикрашав місто.

Храм Святого Николая, Купянск

Але, на жаль, у 1932 році було зруйновано дзвіницю та купол храму. Храм Святого Миколая вдалося реконструювати лише 1991 року. Сьогодні храм чинний. Кажуть, що за архітектурою він схожий на харківський Благовіщенський собор.

Якщо ви хочете відпочити на природі серед мальовничих місць, вирушайте на берегЧервонооскольського водосховища. Водойма вважається однією з найбільших в Україні. Площа водосховища – 123 кв. км. Сьогодні це найпопулярніше місце відпочинку. Тут займаються риболовлею, підводною археологією, фотозйомкою. Також є власний яхт-клуб.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 6)
Наступна новина: Жіночі кросівки Nike: ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
jooooze - 01.03.24

Актуальная и свежая инфа

аватар країна
picechka - 29.02.24

хороший рассказ, все разложено по полкам

аватар країна
Edillack - 29.02.24

Добавлю эту статью в закладки.

аватар країна
stupidcunt - 29.02.24

Сенкс. Интересно, и вообще полезный у Вас сайт

аватар країна
ILIVEWITHOUTTHINKING - 29.02.24

Готов дискутировать по теме?

аватар країна
nitcshe - 29.02.24

А можна дізнатися, у вас дизайн сайту шаблонний? Теж собі такий хочу ...

аватар країна
Bozonpar - 29.02.24

А який це движок? теж хочу блог завести

аватар країна
Nemesis95 - 29.02.24

Може Ваш сайт навіть підніметься у видачі за такий матеріал.