Єврокомісія представила нову оборонно-промислову стратегію

Єврокомісія представила нову оборонно-промислову стратегію

08.03.24 09:51 0 80
Європейська комісія представила нову оборонно-промислову стратегію, яка має перевести економіку Євросоюзу на військові рейки і тісно інтегрувати в неї Україну, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода у Брюсселі.

« ми ухвалюємо Європейську оборонно-промислову стратегію і подаємо пропозицію щодо Європейської оборонно-промислової програми. Ми робимо це, щоб відреагувати на зміни в європейській парадигмі безпеки», – заявила віцепрезидентка Єврокомісії Маргрете Вестагер.

Вона пояснила, що нова система має дозволити ЄС перейти «від режиму реагування на кризу до режиму структурної оборонної готовності, що тісно інтегрує Україну».

«Це також сигнал про майбутнє України як члена Європейського союзу, щоб сказати, чи українська обороноздатність є частиною цієї екосистеми, яку ми хочемо зміцнити», – повідомила Маргрете Вестагер у відповідь на запитання кореспондентки Радіо Свобода.

Читайте також: Bloomberg: прем'єрка Естонії пропонує випустити євробонди для оборони

У рамках нової стратегії ЄС має відкрити в Києві офіс оборонних інновацій. «Зараз в Україні відбувається багато інновацій, я думаю, ми все частіше бачимо, що попередні цивільні технології використовуються в оборонних цілях. Це дуже важливі інновації. І я вважаю, що важливо, щоб ми використовували цей офіс також для навчання з європейської сторони, щоб оборонна промисловість була галуззю, яка об'єднується в екосистему, де Україна повністю інтегрована», – зазначила Маргрете Вестагер.

Основні реформи всередині ЄС, які пропонує Єврокомісія, стосуються регулювання оборонного ринку Євросоюзу і перехід на спільне виробництво і спільні закупівлі. Як пояснила Маргрете Вестагер, наразі у ЄС надто багато типів одного й того ж виду зброї, на відмішу від США. І витрачаються оборонні кошти держав-членів переважно за межами ЄС.

«З початку війни до червня 2023 року країни-члени витратили понад 100 мільярдів євро на оборонні закупівлі. Майже 80% з них витрачається за межами Європейського союзу, а лише на США припадає понад 60% витрат. Так не може більше тривати», – заявила Маргрете Вестагер.

Згідно з новою стратегією, до 2030 року ЄС має витрачати щонайменше 50% свого оборонного бюджету в межах Євросоюзу і 60% до 2035 року. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Боррель: країни-члени ЄС можуть закуповувати боєприпаси для України поза межами блоку

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ