Більшість українців виступають проти російської мови в офіційному спілкуванні – КМІС

Більшість українців виступають проти російської мови в офіційному спілкуванні – КМІС

14.03.24 09:55 0 63
Більшість українців виступають за повне усунення російської мови з офіційного спілкування – про це йдеться в результатах опитування Київського міжнародного інституту соціології, опублікованих 12 березня.

Опитування тривало з 17 до 23 лютого 2024 року, дослідники опитали телефоном 1 052 респондентів із усіх регіонів України, окрім окупованого Криму. При цьому через вимкнення телефонного зв'язку російськими окупантами не вдалося опитати жителів наразі окупованих населених пунктів.

Читайте також: В Україні російськомовні люди масово перейшли на українську мову – міжнародне дослідження

«Важливо зазначити, що хоча погляди респондентів, які проживали в окупації, дещо відрізнялися, але при цьому загальні тенденції були досить подібні. Тобто неможливість зараз опитати таких респондентів істотно не впливає на якість результатів. Є й інші фактори, що можуть впливати на якість результатів в умовах «воєнного часу», які наводилися КМІС раніше», – йдеться в звіті.

За підсумками опитування:

* 66% респондентів виступають за усунення російської з офіційного спілкування по всій країні

* 24% – за статус другої офіційної в областях, де більшість населення цього бажає

* 3% – за статус російської як другої державної мови

* 7% – не змогли визначитися

При цьому з числа тих, хто виступив за регіональний офіційний статус російської, 15% відповіли, що не підтримали б таке рішення в своїй області, 7% сказали, що підтримали б.

При цьому, за даними КМІС, показник противників використання російської в офіційному спілкуванні поступово зростав із 1990-х: у 1997 році він складав 18%, у 2013-му – 19%, у 2015 – 21 відсоток респондентів.

«Таким чином, на 2024 рік в Україні є 10% тих, хто хотів би бачити російську мову або офіційною у своїй області, або взагалі другою державною. Натомість 81% або бажають її усунення з офіційного спілкування на всій території, або проти її використання у своєму регіоні», – йдеться у висновках виконавчого директора КМІС Антона Грушецького.

Читайте також: Війна і мова. Як агресія Росії прискорила «лагідну українізацію»

КМІС наголошує, що опитування стосувалося саме офіційного, а не побутового спілкування російською. Серед тих, хто виступає за відсутність російської мови в офіційному спілкуванні, 43 учасників опитування повідомили, що вдома спілкуються російською.

У січні вчені з Німеччини та Великої Британії, які проводили дослідження, вивчаючи поведінку користувачів мережі Х, засвідчили, що російськомовні українці масово перейшли на українську мову з початком масштабного вторгнення Росії до України. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Офіс мовного омбудсмена: почалися перші мовні курси для військових

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 14 березня буде тимчасово ...
Наступна новина: Росія заборонила в’їзд 347 ...

КОМЕНТАРІ