Зеленський підписав закон про збереження репродуктивних клітин військових

Зеленський підписав закон про збереження репродуктивних клітин військових

14.03.24 08:32 0 50
Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо збереження генофонду українського народу, йдеться на сайті Верховної Ради.

Документ врегульовує питання соціального захисту військовослужбовців у питанні забезпечення їх прав на біологічне батьківство.

Серед ключових положень закону:

* репродуктивні клітини військових у випадку їхньої загибелі підлягають безоплатному зберіганню протягом 3 років. Продовження зберігання після можливе за рахунок інших осіб;

* уповноваженим особам дозволять розпоряджатися репродуктивними клітинами загиблого;

* загиблий (а), чиї клітини використані після смерті, визнається батьком чи матір'ю дитини, якщо це волевиявлення людини на випадок своєї смерті.

Верховна Рада ухвалила цей законопроєкт в цілому 7 лютого.

У листопаді 2023 року президент України Володимир Зеленський підписав закон, що зобов'язує утилізовувати заморожений біоматеріал військових у разі їхньої смерті. Відповідно до закону, із березня 2024 року клініки мали утилізувати весь біоматеріал військових, які загинули на війні. Таке рішення в суспільстві сприйняли негативно.

Міністерство охорони здоров'я України відреагувало на скандал. У відомстві заявили, що кріобанки не утилізуватимуть репродуктивний матеріал загиблих військових, бо держава «зацікавлена у продовженні роду усіма українцями». ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Народити від коханого, який загинув на війні»: парламент проголосував за зберігання репродуктивних клітин військових

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Держдеп щодо заяви папи ...
Наступна новина: У Литві вперше вилучили ...

КОМЕНТАРІ