СБУ звітує про затримання групи агентів Росії у Києві,серед них – священник УПЦ (МП)

СБУ звітує про затримання групи агентів Росії у Києві,серед них – священник УПЦ (МП)

14.03.24 08:21 0 52
СБУ стверджує, що затримала у Києві учасників групи, яка здійснювала інформаційні диверсії на замовлення російської Федеральної служби безпеки.

За даними СБУ, затримані продукували та поширювали прокремлівські наративи та «провокативні повідомлення, які повинні були дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію та розпалювати релігійну ненависть в Україні».

«У результаті комплексних заходів СБУ викрила понад 15 учасників угруповання, чотирьох ключових фігурантів уже затримано. Серед них – один з очільників столичного храму УПЦ (МП), який входив до агентурного апарату російської спецслужби», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП) через організацію провокацій у Києво-Печерській лаврі

За оцінкою Служби, це одна з найбільших мереж ФСБ, викритих в Україні від початку повномасштабного російського вторгнення. Слідство називає координатором мережі затриманого священника – він «відповідав за поширення матеріалів, в яких підбурювали до міжконфесійної ворожнечі та виправдовували агресивну війну проти України».

Як заявляє СБУ, за допомогою інформаційних атак Росія сподівалася розхитати суспільно-політичну ситуацію в Україні, але також «дискредитувати нашу державу на міжнародній арені, особливо перед західними партнерами».

Чотирьом затриманим людям і ще чотирьом ймовірним учасникам угруповання повідомили про підозру в державній зраді в умовах воєнного стану, участі в злочинній організації, розпалюванні релігійної ворожнечі та виправдовуванні російської агресії. Їм загрожує довічне позбавлення волі в разі обвинувального вироку.

Читайте також: У Вінниці священника УПЦ (МП) засудили за «заперечення збройної агресії РФ»

Зараз вирішується питання щодо обрання затриманим запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Розслідування триває.

2023 року українські суди ухвалили кілька вироків священникам УПЦ (МП). У серпні суд у Вінниці вперше засудив чинного главу Тульчинської єпархії УПЦ (МП) митрополита Йонатана (Анатолія Єлецьких) до п'яти років позбавлення волі з конфіскацією майна за звинуваченням у виправданні російської агресії в Україні.

УПЦ (МП) – одна із двох найбільших православних релігійних організацій України поряд із автокефальною Православною церквою України (ПЦУ). Після початку повномасштабної російської агресії УПЦ заявила про «незалежність» від Московського патріархату, проте цю незалежність не оформлено юридично. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: СБУ повідомляє про затримання дружини ексрегіонала за збір даних для Росії

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Держдеп щодо заяви папи ...

КОМЕНТАРІ