МЗС РФ повідомило,що викликало посла Швейцарії через рішення щодо заморожених російських активів

МЗС РФ повідомило,що викликало посла Швейцарії через рішення щодо заморожених російських активів

14.03.24 11:51 0 86
Міністерство закордонних справ Росії викликало посла Швейцарії в країні Крістіну Марті Ланг через рішення парламенту Швейцарії взяти участь у розробці міжнародного механізму конфіскації російських активів для виплати репарацій Україні, йдеться на сайті МЗС РФ.

«Будь-яке посягання на російську державну власність під прикриттям будь-якого надуманого «репараційного механізму» буде нічим іншим, як крадіжкою на державному рівні», – заявили у російському відомстві.

Вказано, що «у разі практичної реалізації подібних планів Берна (столиця Швейцарії – ред.) заходи російської сторони у відповідь будуть неминучі».

Міністерство закордонних справ Швейцарії наразі не коментувало цю заяву.

Раніше, 7 березня, Верхня палата парламенту Швейцарії підтримала пропозицію уряду про передачу Україні заморожених російських активів. Таку пропозицію підтримав 21 парламентарій, 19 були проти, троє – утрималися. Цим рішенням у Швейцарії дозволили створити правовий механізм, який передбачає передачу заморожених коштів центрального банку РФ або активів його держкомпаній постраждалим державам. Нижня палата ухвалила проєкт минулого року.

Читайте також: Швейцарія приєдналася до останнього пакету санкцій ЄС проти РФ

У грудні минулого року швейцарський уряд повідомляв, що країна заморозила приблизно 7,7 мільярда швейцарських франків (8,8 мільярда доларів) фінансових російських активів в рамках санкцій, покликаних покарати Москву за її вторгнення в Україну.

Швейцарія не є членом Європейського Союзу, однак останнім часом активізувалися розмови щодо використання заморожених російських активів, або прибутків від них для підтримки України. Наприкінці лютого голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС повинен «розпочати розмову» про закупівлю озброєння для України за рахунок прибутків від заморожених російських активів.

12 лютого Рада Євросоюзу ухвалила рішення, яке відкриває шлях до можливого створення фінансового внеску до бюджету ЄС з чистих прибутків із заморожених російських активів для підтримки України та її відновлення. Наприкінці січня посли Євросоюзу погодили створення окремого рахунку, на який будуть перераховуватися кошти від цих активів.

Після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року, ЄС вирішив заборонити будь-які операції, пов'язані з управлінням резервами й активами ЦБ РФ. У результаті цієї заборони відповідні активи, що перебувають у фінансових установах країн-членів ЄС, є замороженими. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Посли ЄС зробили крок до використання заморожених активів РФ

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ