ЄС затвердив 5 мільярдів євро на зброю для України

ЄС затвердив 5 мільярдів євро на зброю для України

15.03.24 10:49 0 83
Посли країн-членів Євросоюзу ухвалили рішення про поповлення на 5 мільярдів євро Європейського фонду миру, з якого країнам-членам відшкодовують кошти за надану Україні зброю. Про це повідомили у Раді Євросоюзу, передає кореспондентка Радіо Свобода в Брюсселі.

Кошти підуть на спільні закупівлі зброї для України і навчання її військових, вони мають зробити військову допомогу більш структурованою й передбачуваною.

«Військова підтримка України в рамках виділеної суми має й надалі обумовлюватися мінливими потребами Збройних Сил України, з прагненням максимізувати додану цінність ЄС та доповнювати двосторонні зусилля», – йдеться у документі про рішення, який є у розпорядженні Радіо Свобода.

Читайте також: Боррель: потрібна згода всіх країн ЄС, щоб використати прибутки від активів Росії на оборону України

Нові умови передбачають збільшення використання спільних закупівель у європейської оборонної промисловості та Норвегії. Раніше у Єврокомісії повідомляли, що 80% коштів, які блок витратив на військову допомогу Україні, були використані за межами Євросоюзу, переважно у США.

Водночас на час перехідного періоду рішення дозволяє «гнучкість у ланцюгах постачання, які можуть включати операторів, виробництво яких здійснюється за межами Євросоюзу».

У січні офіс Жозепа Борреля запропонував реформувати Європейський фонд миру і створити на його базі спеціальний військовий фонд для України. Пропонувалось, що він поглине нинішні активи Європейського фонду миру (близько 6,5 мільярдів євро), й, окрім цього, щороку впродовж наступних чотирьох років поповнюватиметься на 5 мільярдів євро.

У лютому український президент констатував, що Україні було надано лише 30% від обіцяного Євросоюзом мільйона снарядів. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Війна не чекає»: де Україні взяти снаряди та зброю для нагальних потреб фронту і захисту тилу

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ