Європарламент у резолюції пропонує розглянути надання Вірменії статус кандидата в члени блоку

Європарламент у резолюції пропонує розглянути надання Вірменії статус кандидата в члени блоку

15.03.24 11:55 0 85
Європейський парламент 13 березня ухвалив резолюцію, яка пропонує розглянути можливість надання Вірменії статусу кандидата в члени ЄС. За ініціативу проголосували 504 депутати, проти – четверо, утрималися – 32.

У резолюції, яка не обов'язкова до виконання, згадується, що Росія, як і раніше, серйозно впливає на економіку Вірменії, тож Єревану варто звертати увагу на можливий обхід санкцій Євросоюзу щодо Москви.

Європарламент також закликав європейські компанії та інвесторів зміцнювати економічні зв'язки та торговельні відносини з Вірменією. Крім того, автори резолюції закликають задовольнити прохання Єревана та надати підтримку вірменським збройним силам.

У резолюції йдеться, що останніми роками у Вірменії відбулися значні політичні зміни, і уряд узяв на себе зобов'язання забезпечити роботу демократичних інституцій.

Читайте також: Азербайджанського солдата затримали після переходу на територію Вірменії

Документ посилається на заяву Вірменії про ймовірне замороження участі в Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ). Автори резолюції визнають, що таким чином країна намагається зменшити свою залежність від Росії.

Резолюція також згадує масовий від'їзд вірмен із території Карабаху (колишня Нагірно-Карабахська республіка) після проведення Азербайджаном у вересні минулого року воєнної операції. Європарламент заявив, що активно підтримує зусилля щодо встановлення міцного миру між Баку та Єреваном із дотриманням прав місцевого населення.

Депутати закликали ЮНЕСКО вжити негайних заходів щодо збереження та захисту вірменської культурної спадщини в Карабаху.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян привітав резолюцію, заявивши, що вона висловлює непохитну підтримку суверенітету, територіальної цілісності та незалежності його країні. Він викловив думку, що вона повинна стати предметом громадського обговорення у Вірменії.

Читайте також: Росія звільнила азербайджанського фітнес-тренера, затриманого на вимогу Вірменії

«Це ще одна можливість обговорити бачення майбутнього республіки Вірменія, і я сподіваюся, що політичні сили республіки Вірменія, неурядові організації, різні верстви суспільства, громадяни висловлять своє ставлення до цього послання від Європейського парламенту, тому що такі меседжі потребують значно ширшої реакції, ніж від уряду чи парламентської більшості», – заявив глава виконавчої влади.

Європарламент ухвалив документ на тлі критичних заяв Єревана щодо Москви. Зокрема, Вірменія попередила про можливе заморожування участі в ОДКБ, а прем'єр-міністр Нікол Пашинян заявив, що кілька місяців тому Москва «відкрито закликала вірменське населення повалити владу».

Крім того, Вірменія попередила Росію про виведення російських прикордонників з єреванського аеропорту Звартноц.

Москва у свою чергу назвала заяву Єревана контпродуктивною риторикою та звинуватила західні країни у тиску на Вірменію. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Розвідка Британії проаналізувала, як війна проти України позначилася на впливі Росії на її сусідів

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Справа Курмашевої: Чехія ...
Наступна новина: Крим: російські силовики ...

КОМЕНТАРІ