Європарламент продовжив лібералізацію торгівлі для Молдови,щодо України будуть переговори

Європарламент продовжив лібералізацію торгівлі для Молдови,щодо України будуть переговори

15.03.24 10:27 0 83
Депутати Європарламенту схвалили продовження заходів лібералізації торгівлі для Молдови та внесли поправки до пропозиції щодо України щодо посилення гарантій для фермерів ЄС.

Євродепутати проголосували 347 голосами «за», 117 «проти» та 99 «утрималися», розглядаючи внесення змін до пропозиції Єврокомісії щодо призупинення імпортних мит і квот на український сільськогосподарський експорт до ЄС ще на один рік – до 5 червня 2025 року. Євродепутати повернули звіт до Комітету з питань міжнародної торгівлі, щоб почати переговори з Радою ЄС.

Як повідомляється на сайті Європарламенту, законодавство надає Єврокомісії повноваження вживати швидких і будь-яких необхідних заходів, якщо виникнуть значні збої на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн ЄС через український імпорт.

Депутати Європарламенту проголосували за внесення змін до пропозиції Єврокомісії щодо включення більш чутливих продуктів і ширшої контрольної дати для розрахунку середніх обсягів.

7 березня Комітет із питань міжнародної торгівлі Європарламенту схвалив продовження ще на один рік безмитного доступу для українських і молдовських виробників продуктів на ринки ЄС до 5 червня 2025 року.

Заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка повідомив, що тиждень тому перед цим голосуванням до пропозиції Єврокомісії було подано більше 100 правок, які пропонували звузити доступ до ринку ЄС української продукції.

«Причина – вимоги фермерів і прийдешні вибори до Європарламенту. Через активну роботу з державами-членами – і перш за все Польщею, з євроінституціями і євродепутатами вдалося зменшити кількість правок, які голосувалися до двох. І вони не набрали достатніх голосів», – написав Качка у фейсбуці.

Імпортні мита й квоти для української сільськогосподарської продукції були скасовані у 2022 році після повномасштабного вторгнення Росії, яке призвело до зриву поставок через Чорне море.

Попри ці рішення, кілька країн ЄС (Болгарія, Польща, Угорщина і Словаччина) у квітні 2023 року тимчасово заборонили імпорт українського зерна, оскільки країни Центральної та Східної Європи зазнають внутрішнього тиску з вимогою захистити місцевих фермерів. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Солідарність»: польські фермери порахували збитки і вимагають від Брюсселя компенсацій

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: «Питання вирішиться ...
Наступна новина: Польща відкличе понад 50 ...

КОМЕНТАРІ