Попшой: Молдова «бачить певні спроби Росії» її дестабілізувати,але наразі ситуація безпечна

Попшой: Молдова «бачить певні спроби Росії» її дестабілізувати,але наразі ситуація безпечна

15.03.24 08:28 0 60
Протягом останніх тижнів у пресі лунали занепокоєння щодо потенційної ескалації ситуації в Придністров'ї, але вони наразі не справдилися – про це міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой заявив під час спільної пресконференції з головою МЗС України Дмитром Кулебою 13 березня.

«І наші служби розвідки, і розвідувальні служби наших партнерів і друзів інформували, що в нас немає передумов для ескалації», – сказав він.

Попшой додав, що Кишинів підтримує стабільність по всій країні включно з сепаратистським Придністров'ям.

«Вочевидь, ми обізнані й бачимо певні спроби Росії дестабілізувати Молдову, використовуючи політичних проксі, відповідні олігархічні клани, які намагаються завезти готівку в країну, щоб фінансувати протести. Але ми нарощуємо свої спроможності протистояти таким гібридним тактикам і ми також покладаємося на допомогу наших партнерів і завдяки готовності нашого народу впевнені, що зможемо утримати ситуацію в безпеці», – заявив він.

Читайте також МЗС Молдови викликає посла Росії через ймовірне відкриття виборчих дільниць у Придністров'ї

Міністр також висловив переконання, що Росія не зможе зірвати референдум щодо членства в Євросоюзі, запланований у Молдові на кінець року.

28 лютого так звані збори місцевих обранців усіх рівнів у сепаратистському регіоні Молдови 28 лютого звернулися до Росії із закликом «вжити заходів для захисту Придністров?я». Збори в Тирасполі відбулися за день до виступу президента РФ Володимира Путіна в російському парламенті 29 лютого.

Хоча президент РФ Володимир Путін не відповів на заклик від так званого Конгресу депутатів Придністров'я «про захист», така відсутність відповіді все ще дає Кремлю кілька можливих варіантів дій пізніше, заявив згодом американський Інститут вивчення війни.

У Держдепартаменті США заявили, що «з огляду на дедалі більш агресивну роль Росії в Європі» уважно стежать за діями РФ у Придністров'ї і за ситуацією в цілому. У Держдепі наголосили, що Сполучені Штати підтримують суверенітет і цілісність Молдови.

У МЗС України заявили, що Київ виступає за мирне вирішення проблеми Придністров'я і вважає «нефункціональним» посередництво РФ. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ISW: Кремль посилив увагу до відносин із Гагаузією, щоб використати її для дестабілізації Молдови

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Литва: голова Центру ...

КОМЕНТАРІ