Уряд схвалив програму розвитку розвитку та функціонування української мови до 2030 року

Уряд схвалив програму розвитку розвитку та функціонування української мови до 2030 року

17.03.24 12:40 0 55
Кабмін схвалив програму забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя до 2030 року.

«Програма, яку розробило наше міністерство, спрямована не тільки на створення умов для подолання наслідків русифікації, а й на розвиток та використання державної мови в усіх сферах суспільного життя. Крім того, вона охоплює заходи популяризації української мови у світі, адже українською розмовляють найсміливіші люди на землі», – сказав виконувач обов'язки міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

На засіданні уряду уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь зауважив, що державна програма – документ, передбачений мовним законом.

«Запропоновані в документі механізми та інструменти створюють додаткові можливості для підсилення статусу та популяризації української мови як в Україні, так і за кордоном», – вважає Тарас Кремінь.

За його даними, обсяг фінансування програми становить понад 7,7 млрд гривень на 7 років.

Читайте також: В Україні російськомовні люди масово перейшли на українську мову – міжнародне дослідження

Як повідомляє пресслужба уряду, документом зафіксовано, що українська мова – це мова надання публічних послуг. До 2030 року 100% держслужбовців та посадових осіб мають володіти державною мовою, відповідно до вимог українського правопису й інших стандартів, надавати нею публічні послуги і здійснювати публічні комунікації.

Також українська – мова комунікацій, ведення документації та споживання інформації. Для цього створюватимуть додаткові умови для опанування державної мови працівниками бізнес-сфери, а також запровадять чіткі державні стандарти, зокрема української професійної термінології.

Українська має стати основною мовою спілкування у побуті. Для цього необхідно задовольнити приватні культурні потреби україномовним якісним культурним продуктом. Реалізація програми сприятиме тому, щоб до 2030 року 80 % українців у родині та побуті розмовляли українською. Частка україномовного культурного продукту має збільшитись з 55 % до 85 %.

Як свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного в лютому, більшість українців виступають за повне усунення російської мови з офіційного спілкування. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна і мова. Як агресія Росії прискорила «лагідну українізацію»

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Блінкен після розмови з ...
Наступна новина: Суд у США відклав ...

КОМЕНТАРІ