Угорщина знову вимагає повернення своїй меншині «всіх прав,які вона мала до 2015 року» – документ

Угорщина знову вимагає повернення своїй меншині «всіх прав,які вона мала до 2015 року» – документ

17.03.24 13:35 0 61
Угорщина підготувала та розіслала іншим країнам-членам Європейського союзу документ, в якому виклала претензії до України щодо угорської національної меншини в країні. Про це стало відомо із заяви, яка є у розпорядженні Радіо Свобода.

У документі зазначено, що захист національних меншин є одним із пріоритетів, зазначених у переговорній рамці щодо вступ України до Європейського союзу, а тому Угорщина вимагає відновлення прав національних меншин угорської громади в Україні на той самий рівень, який був до 2015 року.

Зокрема, Угорщина вимагає відновити права, які гарантують вільне використання угорської мови в Україні та відновити право на політичне представництво на регіональному та національному рівнях.

Вказано, що наразі в українських школах навчається 20 000 учнів з угорською мовою навчання.

«Всупереч попереднім обіцянкам, потреби представників угорської громади в Україні були проігноровані, наприклад, у випадку визначення предметів, які мають викладатися українською мовою в школах угорської меншини», – йдеться у заяві.

Також в листі вказано, що після переформатування адміністративних районів в Україні, змінилося співвідношення населення в регіоні.

«Обов'язкове 10% співвідношення, яке національні меншини повинні досягти серед місцевого населення, щоб мати можливість претендувати на мовні права, не є виправданим у випадку з національними меншинами», – вказано у документі.

Також Угорщину не влаштовує, що угорська громада не має свого делегата у Верховній Раді.

«Угорщина просить, щоб угорській громаді було надано право на політичне представництво, і в цьому контексті було дозволено використання національної мови під час виборчих кампаній, референдумів та загалом у суспільному житті, як це було раніше», – зазначено у листі.

Україна не коментувала цю заяву Угорщини.

Вимоги Угорщини можуть стати значною перешкодою для подальшої інтеграції України до ЄС.

Читайте також: Єврокомісія оцінює, скільки кроків України на шляху до ЄС вважати завершеними

В кінці січня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто на спільному з українським колегою Дмитром Кулебою та керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком вже заявляв, що країна просить Україну «повернути права своїй національній меншині, якими вона користувалася до 2015 року».

Очільник МЗС поінформував, що «угорська сторона сформулювала прохання в 11 пунктах: зокрема, відновлення статусу національної школи, можливості складати атестат зрілості угорською мовою та користуватися угорською у сфері суспільного життя». ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сійярто в Ужгороді: «Угорщина хоче повернення своїй меншині всіх прав, які вона мала до 2015 року»

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ