ЄС підготував законодавство,яке дозволить Україні отримувати прибутки від активів РФ вже у липні – Bloomberg

ЄС підготував законодавство,яке дозволить Україні отримувати прибутки від активів РФ вже у липні – Bloomberg

20.03.24 10:54 0 72
Європейський Союз підготував законодавство, згідно з яким Україна почне отримувати прибутки від заморожених російських суверенних активів вже у липні. Про це пише агентство Bloomberg, яке ознайомилося з проєктами документів.

Повідомляється, що пропозиції, які потребують підтримки всіх країн-членів ЄС, передбачають застосування податку на непередбачений прибуток, отриманий від іммобілізованих резервів, з метою використання приблизно 3 мільярдів євро на рік для фінансування поставок зброї в Україну та розвитку її оборонної промисловості

Близько 260 мільярдів євро активів російського центрального банку, переважно у вигляді цінних паперів і готівки, були заблоковані країнами «Групи семи», ЄС і Австралією, причому більше двох третин з них заблоковані в ЄС.

Фінансування стало особливо важливим, оскільки Україна стикається з нестачею артилерії, а близько 60 мільярдів доларів допомоги від США залишаються заблокованими в Конгресі.

Читайте також: Міністерка фінансів США закликала країни G7 вирішити, як передати прибутки від активів РФ до України

Адміністрація Байдена наполягає на тому, щоб союзники по G7 розблокували заморожені активи, і хоче побачити прогрес до саміту лідерів у червні, повідомляє Bloomberg. Але деякі європейські країни, включаючи Німеччину і Францію, а також Європейський центральний банк не бажають цього робити.

Згідно з пропозицією, ще не визначена частка доходів буде перераховуватися ЄС два рази на рік, поки санкції не будуть зняті. Спочатку кошти будуть спрямовані до Європейського фонду миру, механізму блоку з відшкодування вартості зброї, поставленої Києву, а також до фонду України.

Читайте також: Рада ЄС погодила виділення додаткових 5 мільярдів євро на військову підтримку України

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив журналістам після зустрічі зі своїми колегами з ЄС у Брюсселі, що вони схвалили «політичне рішення, хоча і не юридичне», щоб скористатися прибутками.

Водночас голова європейської дипломатії Жозеп Боррель сказав: «Не можу сказати, що була одностайність, але був сильний консенсус щодо прийняття цього рішення».

Однак, за словами людей, знайомих з цим питанням, кілька країн-членів неохоче підтримують використання коштів для надання Україні військової підтримки, що може затримати прогрес у цьому питанні.

Пропозиції будуть обговорені лідерами ЄС під час зустрічі в Брюсселі наприкінці цього тижня. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Єврорада закличе Борреля та Єврокомісію до швидкого поступу у використанні активів РФ на підтримку України

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ