Литва проводить навчання з цивільного захисту на випадок аварії на БілАЕС і нападу на об’єкти інфраструктури

Литва проводить навчання з цивільного захисту на випадок аварії на БілАЕС і нападу на об’єкти інфраструктури

20.03.24 09:01 0 57
У Литві 18 березня стартували навчання з цивільного захисту на випадок аварії на Білоруській атомній електростанції, розташованій неподалік від кордону країни. Днями їх анонсувала Служба громадської безпеки Литви.

Як зазначається на офіційному сайті служби, навчання тривають із 8 до 17 години.

«Мета цих навчань – перевірити, наскільки державні, муніципальні та інші установи готові реагувати у разі можливої ядерної аварії, а також можливих нападів на різні об'єкти інфраструктури чи державні установи, як відбувається евакуація мешканців із зони аварійної ситуації», – йдеться в офіційному повідомленні.

Мешканців закликали зберігати спокій та виконувати рекомендації місцевої влади.

У навчаннях беруть участь співробітники Комісії національної безпеки, Національного кризового центру, представники шести міністерств, п'яти державних установ і органів, усіх муніципалітетів країни та семи неурядових організацій.

Читайте також: Литва: голова Центру управління кризами назвав напад на соратника Навального «політичним тероризмом»

Навчання розпочалися з перевірки системи оповіщення – у містах спрацювала система повітряної тривоги, а на мобільні телефони приходили короткі повідомлення про навчання.

Литва не раз ставила під сумнів вибір місця для будівництва АЕС поблизу білоруського міста Островець. Країна називала 10 причин не будувати Білоруську АЕС та звинувачувала владу Білорусі в приховуванні інформації про станцію. Литва протестувала проти будівництва БілАЕС на найвищому державному рівні та в міжнародних структурах.

9 березня 2023 року литовська розвідка заявила, що минулого року Білорусь і Росатом приховали інциденти та дефекти в реакторних системах першого і другого енергоблоків Білоруської АЕС. У квітні 2022 року перший енергоблок БелАЕС зупинили на плановий ремонт, але про виявлені під час ремонту дефекти не повідомляли, зазначалося в повідомленні розвідки.

У МЗС Литви заявили, що бачать ризик виникнення технічних несправностей на станції навіть після введення в експлуатацію другого енергоблоку.

Міненерго Білорусі відкинуло звіт литовської розвідки, назвавши його «цілеспрямованою акцією з дискредитації БілАЕС», і запевнило, що в 2022 році на станції проводилися планові ремонтні роботи, які відповідали всім вимогам наглядових органів і міжнародним нормам. За даними відомства, під час планового ремонту на першій електростанції було перевірено металеве обладнання та трубопроводи та не виявлено «дефектів, які становлять загрозу ядерній та радіаційній безпеці». ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Литві вперше вилучили автомобіль із російськими номерами – митниця

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ