«Покличемо на каву»: дипломат ЄС розповів,як можна переконати Австрію й Угорщини витратити російські гроші на зброю Україні

«Покличемо на каву»: дипломат ЄС розповів,як можна переконати Австрію й Угорщини витратити російські гроші на зброю Україні

26.03.24 10:53 0 86
Дипломат Євросоюзу не виключає, що лідери держав-членів можуть домовитися про використання прибутків від заморожених російських активів під час саміту, що триває нині в Брюсселі.

«Припускаю, що ухвалять рішення… У мене складається таке враження», – заявив журналістам чиновник, не уповноважений давати коментарі, у кулуарах саміту.

На запитання кореспондентки Радіо Свобода, на що саме витратять ці гроші, зважаючи на вимогу Угорщини спрямувати їх на відбудову, а не на зброю, дипломат відповів, що це «було б контрпродуктивно».

«Зараз багато хто вважає, що Україна найбільше потребує в короткостроковій перспективі зброї, тому виключення зброї було б контрпродуктивним», – зазначив співрозмовник журналістів.

На уточнювальне запитання, як досягти компромісу з Австрією й Угорщиною, котрі не згодні витрачати прибутки від російських активів на військові потреби України, чиновник не виключив, що рішення, яке вимагає одностайності, схвалять без них.

«Можливо, ми їх попросимо вийти на каву», – сказав чиновник ЄС, маючи на увазі грудневе рішення саміту про відкриття переговорів про вступ до Євросоюзу з Україною. Його блокував угорський прем'єр, якому врешті німецький канцлер запропонував залишити залу, де засідали лідери, таким чином уможлививши схвалення рішення конструктивним утриманням. Де-факто це дозволило Угорщині його не заблокувати з огляду на те, що Віктор Орбан його не підтримував.

Раніше, 20 березня, Єврокомісія представила пропозицію пустити дев'яносто відсотків прибутків, які генерують російські заморожені активи, на фінансування зброї для України.

Цю ідею на своєму черговому саміті обговорюють лідери ЄС, чиє одностайне схвалення потрібне для її реалізації. Та попри її широку підтримку поміж держав-членів Євросоюзу, проти виступають Австрія та Угорщина, що не постачають Україні зброю. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Санкції проти Росії не працюють» – сенатор США Ліндсі Ґрем

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Орбан привітав Путіна з ...

КОМЕНТАРІ