Після атаки під Москвою Туркменистан планує репатріювати своїх студентів із Росії

Після атаки під Москвою Туркменистан планує репатріювати своїх студентів із Росії

27.03.24 13:16 0 202
Влада Туркменистану розглядає можливості для повернення туркменських студентів, які навчаються в Росії, додому – про це стало відомо місцевій службі Радіо Свобода від джерел, наближених до поліції та безпекових органів в Лебапському велаяті країни.

За даними джерел, посадовці отримали накази зі столиці Ашгабаду знайти шляхи для повернення студентів-туркменів із Росії. Точно невідомо, скільки студентів із Туркменистану вчаться в російських університетах, хоча приблизна кількість оцінюється в тисячі людей.

Уряд також наказав чиновникам організовувати зустрічі зі студентами та викладачами, щоб застерегти їх від релігійного радикалізму, сказав один зі співрозмовників, обізнаний із планами. Поліція також отримала вказівки про те, що «деякі західні країни стоять за особами, які здійснили напад» на «Крокус Сіті Хол» 22 березня, повідомила людина, яка побажала не називати свого імені через страх переслідування.

Російська влада звинуватила в нападі на «Крокус Сіті Хол» чотирьох етнічних таджиків, які працювали в Росії як трудові мігранти; ще чотирьох людей середньоазіатського походження також звинувачують у співучасті в нападі.

Читайте також: «Звісно, Україна» – соратник Путіна Патрушев про те, хто причетний до теракту під Москвою

Ці арешти викликали побоювання щодо негативних настроїв щодо мігрантів у російському суспільстві, де працюють мільйони людей із Середньої Азії. Більшість країн Центральної Азії значною мірою покладаються на їхні грошові перекази для підтримки своєї економіки.

Також напередодні місцеві очевидці розповіли, що співробітники служби безпеки в трьох інших туркменських містах – Челекен, Балканабат і Туркменбаші – проводили масові допити чоловіків і жінок, які йшли до мечетей для молитви. Більшість зупинених та опитаних – чоловіки з бородами та жінки в хіджабах.

Співробітники служби безпеки «рекомендували» деяким із зупинених для допиту «помолитися вдома», а інших запитували про зв'язки з радикальними ісламістськими угрупованнями, повідомили Радіо Свобода кілька людей.

Повідомляється, що правоохоронці також сказали вірянам, що вони повинні припинити тримати піст під час Рамадану, який розпочався цього року 10 березня.

У західному місті Туркменбаші всі магазини, що продають релігійні предмети та одяг, на кшталт молитовних килимків, хіджабів, Коранів, були закриті після нападу під Москвою.

Читайте також: Пов'язують із терактом у «Крокус Сіті» під Москвою: що відомо про «Ісламську державу-Хорасан»

Багата на газ середньоазіатська держава є однією з найбільш закритих і репресивних країн у світі.

Згідно з останніми офіційними даними, внаслідок нападу на концертний зал «Крокус Сіті Хол» 22 березня загинуло 139 людей, ще 182 зазнали поранень. Відповідальність за теракт у «Крокусі» взяв на себе осередок «Ісламської держави» під назвою «Вілаят Хорасан». Справжність заяви терористів підтвердили американські урядовці.

Російські пропагандисти стали говорити про «український слід» практично одразу після теракту. Володимир Путін у зверненні до росіян через 19 годин після теракту стверджував, що для чотирьох осіб, нібито затриманих на шляху до України, було підготовлене вікно для переходу кордону.

Україна заперечує будь-яку причетність до теракту у «Крокусі». Президент України Володимир Зеленський, говорячи про припущення Путіна, назвав російського президента «хворою та цинічною істотою». «Усі в нього терористи, крім нього самого, хоча терором уже два десятиліття живиться саме він», – сказав глава української держави. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Киргизстан радить своїм громадянам утриматися від поїздок до Росії

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ