Суд у РФ відмовився звільнити з-під варти громадського журналіста Сулейманова попри стан здоров’я

Суд у РФ відмовився звільнити з-під варти громадського журналіста Сулейманова попри стан здоров’я

02.04.24 10:30 0 79
Фрунзенський районний суд у російському Володимирі відмовив у звільненні з в'язниці громадського журналіста Амета Сулейманова, хоча в його медичних документах є відомості про хвороби, з якими людина не повинна бути ув'язнена. Про це повідомило об'єднання «Кримська солідарність» із посиланням на його захисницю Лілю Гемеджі.

Під час судового процесу сторона захисту клопотала про проведення медичного огляду та отримання медичного висновку.

«З цього висновку випливає, що за рік стан Амета значно погіршився, змінилися ступені його захворювань. Два його захворювання входять до переліку захворювань та відповідають пунктам 41 та 42 цього переліку, які передбачають звільнення від покарання у зв'язку з тяжким захворюванням», – повідомила Гемеджі.

Сторона захисту клопотала про виклик та допит осіб, які підписали цей медичний висновок, однак суд у цьому клопотанні відмовив.

Читайте також: Зеленський передав Ердогану перелік ув'язнених Росією кримських татар

Представниця медико-санітарної частини заявила в суді, що ступінь захворювання Сулейманова «недостатньо тяжкий», і не змогла пояснити, в які терміни йому буде зроблено операцію на серці. Водночас вона підтвердила, що у Володимирі таких високотехнологічних операцій, які необхідні Сулейманову, не проводять.

Суд залишив поза увагою звернення сторони захисту щодо надання всіх аналізів, які проводили Сулейманову, а також щодо встановлення групи інвалідності.

«Ми плануємо залучити незалежних медичних експертів, отримати свій висновок на основі наявних медичних документів і сподіваємося, що апеляційна інстанція нас почує», – сказала Ліля Гемеджі.

За словами захисниці, нині Сулейманов не отримує необхідного лікування. Приймає лише ліки, що збивають його артеріальний тиск.

«Лікування, яке підтримує стан його серця, йому не призначене, супутні захворювання прогресують і лікування за ними він не отримує», – додала вона.

Читайте також: Активісти: ув'язненого кримчанина Рустема Мурасова етапують до російського Володимира

6 квітня 2023 року Амета Сулейманова взяли під варту та відвезли до ізолятора. За останніми даними адвоката Еміля Курбедінова, Сулейманов страждає від постійного головного й серцевого болю.

Амет Сулейманов – фігурант третьої бахчисарайської справи «Хізб-ут-Тахрір». У 2020 році російський суд призначив Сулейманову запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, адже його хвороба серця входить до переліку захворювань, що перешкоджають утриманню під вартою. Втім, у 2021 році суд РФ ухвалив рішення відправити його до колонії суворого режиму терміном на 12 років.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Амета Сулейманова політв'язнем.

За даними уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця на 27 березня, щонайменше 36 із 216 незаконно засуджених Росією політв'язнів із Криму потребують негайної медичної допомоги, з них 27 – кримські татари.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Bloomberg: заяви Макрона ...
Наступна новина: Ердоган вперше за п’ять ...

КОМЕНТАРІ