У новому форматі тестування є «плюси і мінуси»: вступникам зараз варто наполегливо вчитися – голова УЦОЯО

У новому форматі тестування є «плюси і мінуси»: вступникам зараз варто наполегливо вчитися – голова УЦОЯО

06.04.24 10:38 0 49
У Національному мультипредметному тесті є переваги й недоліки, але те, що цей формат є складнішим від ЗНО – «суб'єктивна характеристика». Таку заяву в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») зробила очільниця Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

Вона каже, що попри тривале тестування та його об'єм – чотири години та чотири різних шкільних предмета – немає завдань з відкритою формою відповіді.

Вакуленко назвала основними відмінностями НМТ від зовнішнього незалежного оцінювання те, що тестування проводиться в комп'ютерному форматі, а також те, що в один день учасник має пройти не з одного, а з чотирьох навчальних предметів одразу.

Читайте також: Тут вчилася Магучіх. Репортаж із потрощеного російським ударом у Дніпрі спортивного коледжа

«Звичайно, з точки зору учасника, проходити тестування з чотирьох різних навчальних предметів за чотири години – є надзвичайно складно. З іншого боку, ми не маємо завдань з відкритою формою відповіді. Учаснику не потрібно декілька разів приходити до пунктів оцінювання і учасник одразу отримає результат. Тому сказати, простіше чи складніше формат оцінювання – доволі суб'єктивна характеристика. Тут є свої плюси, свої мінуси», – сказала посадовиця.

Вакуленко порадила випускникам наполегливо вчитися, аби успішно скласти тестування.

«Складно за чотири години пройти оцінювання – єдина порада, яка може бути тут для вступників, це наполегливо навчатися зараз в школі, виконувати всі домашні завдання, приходити в онлайні чи в офлайні на всі 7-8 уроків, які є в школі, для того, щоб призвичаїтися до такої кропіткої роботи», – заявила вона.

Читайте також: Розслідувачка розповіла, що Росія стежить за українськими дітьми в соцмережах за допомогою ШІ

Очільниця УЦОЯО також розповіла, що за кордоном наявність центрів оцінювання обмежена через відсутність власних приміщень. Усі такі центри надають партнери або українські дипломатичні установи.

«НМТ – це оцінювання, яке підтримують наші партнери. Ми не маємо своїх власних приміщень за кордоном, чи то комп'ютерних аудиторій. Тому ми звертаємося до міністерств освіти інших країн, також нас підтримують посольства України в інших країнах і відкривають для нас свої двері, для того щоб створити такі тимчасові екзаменаційні центри. Кількість місць обмежена, якщо це стосується конкретних міст. Ті країни, де найбільше українців вимушено зараз перебувають, там у нас місць більше ніж достатньо», – розповіла Вакуленко.

У вересні 2023 року Міністерство освіти та науки повідомило, що формат проведення національного мультипредметного тесту у 2024 році зміниться. Відтепер вступники в обов'язковому порядку складатимуть не 3 предмети, а 4: українську мову, математику, історію України та один предмет на вибір. Цього року Національний мультипредметний тест буде проведено також поза межами України.

Україна через повномасштабне вторгнення РФ вже два роки не проводить повноцінне зовнішнє оцінювання для вступників.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Фінляндія продовжує ...
Наступна новина: Землетрус у Тайвані: ...

КОМЕНТАРІ