Мін’юст Республіки Сербської опублікував закон «про іноагентів»,попри критику

Мін’юст Республіки Сербської опублікував закон «про іноагентів»,попри критику

06.04.24 12:18 0 52
Республіка Сербська продовжує розгляд суперечливого законопроекту про іноземних агентів, який спрямований на обмеження роботи некомерційних організацій, що фінансуються з-за кордону, у сербській частині Боснії та Герцеговини.

Запропонований закон був опублікований 3 квітня на сайті Міністерства юстиції Республіки Сербської, незважаючи на спротив громадськості, неурядових і міжнародних організацій, передає місцева служба Радіо Свобода.

Закон визначає «агентів іноземного впливу» як некомерційні організації, яким допомагають іноземні організації та які займаються політичною діяльністю, намагаються вплинути на громадську думку й підривають цілісність і Конституцію Республіки Сербської.

Читайте також: Лідери ЄС вирішили розпочати переговори про вступ з Боснією та Герцеговиною

Запропонований закон зобов'язує організації протягом 15 днів звітувати до Мін'юсту про отримання фінансової чи будь-якої іншої підтримки. Він також передбачає можливі заборони, якщо організація порушує «цілісність» Республіки Сербської.

Законодавці, які підтримують цю пропозицію, стверджують, що документ написаний за зразком Закону США про реєстрацію іноземних агентів (FARA), але розслідування Радіо Свобода показало, що він має набагато більше спільного з російським законом про іноземних агентів, який був запроваджений у 2012 році.

Чорнова версія закону про іноземних агентів була передана до Національної асамблеї Республіки Сербської 28 березня лише за кілька днів до закінчення законного терміну. Чиновники сказали, що не знають, коли парламент обговорюватиме цю пропозицію.

Читайте також: Боснійського серба засудили за зґвалтування під час війни в 1990-х

Законопроєкт залишився незміним порівняно з попереднім варіантом, оскільки пропонує особливий контроль для неурядових організацій, що фінансуються з-за кордону, забороняє політичну діяльність і вимагає додаткової реєстрації та фінансових звітів.

Офіс Верховного представника (OHR) у Боснії звернувся з проханням зняти законопроект із парламентського розкладу, заявивши, що його мета – залякати організації громадянського суспільства, щоб вони підкорилися.

Закон ініціював у 2022 році проросійський президент Республіки Сербської Мілорад Додік, який також є лідером найбільшої партії в парламенті Альянсу незалежних соціал-демократів (SNSD). Додік перебуває під санкціями, введеними Сполученими Штатами та Великою Британією за його спроби підірвати Дейтонську угоду. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Президент Сербії розкритикував можливий вступ Косова до Ради Європи

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ