Від початку року в РФ до списку «терористів й екстремістів» внесли рекордну кількість людей – «Нова газета Європа»

Від початку року в РФ до списку «терористів й екстремістів» внесли рекордну кількість людей – «Нова газета Європа»

06.04.24 09:09 0 45
За три місяці 2024 року Федеральна служба фінансового моніторингу Росії (Росфінмоніторинг) додала до реєстру «терористів й екстремістів» 669 осіб, це – рекорд порівняно з аналогічними періодами щонайменше з 2019 року, пише російське видання «Нова газета Європа», яке проаналізувало реєстр.

За січень–березень 2023 року до реєстру внесли 480 осіб, а в аналогічний період 2022-го – 378.

52 особи зі списку «терористів й екстремістів» – неповнолітні. 2024 року до нього внесли 17 неповнолітніх. Наймолодший учасник списку – 14-річний Єгор Лаускіс, він потрапив до нього у лютому 2024 року. Як повідомляла Sota з посиланням на його друга, влітку юнака відправили до колонії за підпал релейних шаф «за завданням українців».

Наймасовіша національна група у реєстрі – уродженці Дагестану, пише «Нова газета Європа», не називаючи конкретних чисел. Проте, як наголошує видання, з 2021 року кількість внесених до реєстру дагестанців зменшилася у півтора рази, а кількість уродженців України зросла у 2,6 раза.

Реєстр «терористів й екстремістів» Росфінмоніторингу був створений у Росії в 2001 році. З 2013 року всі внесені до нього не можуть здійснювати фінансові операції з майном, вступати у спадок і мають обмежений доступ до банківських карток – наприклад, можуть знімати лише 10 тисяч рублів від зарплати і лише за спеціальною заявою.

До реєстру осіб, причетних до екстремістської діяльності або тероризму, фізичних осіб вносять на запит державних органів, якщо ці люди були засуджені за злочини терористичної чи екстремістської спрямованості або підозрюються в них, або якщо їх покарали за фінансування тероризму в адміністративному порядку. До списку були включені, наприклад, покійний опозиціонер Олексій Навальний, а також його соратники. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Письменник Акунін визнаний у Росії «терористом і екстремістом»

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ