WP: Вашингтон вказував Росії на «Крокус» як можливе місце нападу за два тижні до нього

WP: Вашингтон вказував Росії на «Крокус» як можливе місце нападу за два тижні до нього

06.04.24 11:37 0 64
Сполучені Штати, ймовірно, попереджали Росію про можливий напад саме на «Крокус Сіті Хол» за два тижні до нього – про це пише The Washington Post з посиланням на двох анонімних американських посадовців, знайомих із ситуацією.

«Високий ступінь конкретності попередження наголошує на впевненості Вашингтона в тому, що «Ісламська держава» готує напад, який загрожує великій кількості мирних жителів і прямо суперечить твердженням Москви, що застереження США мали занадто загальний характер, щоб допомогти запобігти теракту», – йдеться в публікації.

Вашингтон регулярно ділиться інформацією про можливі терористичні атаки з іноземними державами, проте «передавати противнику інформацію про конкретні цілі є незвичайним кроком», вважають опитані виданням експерти.

Читайте також: Буданов стверджує, що Росія знала про підготовку нападу в Підмосков'ї «мінімум з 15 лютого»

За їхніми словами, це може призвести до розкриття того, як США одержали інформацію, і поставити під загрозу розвідувальну діяльність чи інформантів. Проте інформація про підготовку теракту в концертному залі означала і потенційну загрозу для американців у Росії, пояснюється в статті.

За словами співрозмовників видання, інформацію про підготовку теракту американські спецслужби передали ФСБ 6 березня – за день до публікації посольством США в Росії повідомлення про можливу загрозу теракту в Москві. У ньому, зокрема, вказувалося, що теракт може статися під час концерту.

WP пише, що речник Національної ради безпеки США відмовився дати коментар для статті. Речник Кремля також не відповів на запит журналістів щодо попередження про напад на «Крокус».

Читайте також: Число скарг мігрантів на утиски в Росії зросло в рази після теракту в «Крокус Сіті Холі» – правозахисниця

Увечері 22 березня кілька осіб у камуфляжній формі в концертному залі «Крокус Сіті Хол» відкрили вогонь із автоматів та підпалили будівлю. Внаслідок нападу, за останніми даними, загинули 144 людини.

23 березня Слідчий комітет РФ повідомив, що «спецслужби та правоохоронні органи у Брянській області, неподалік кордону з Україною затримали чотирьох підозрюваних з-поміж осіб, які вчинили теракт у концертній залі «Крокус Сіті Хол».

ФСБ заявила, що нібито особи, які брали участь у теракті, «планували перейти російсько-український кордон» та «мали контакти на українській стороні». Згодом цю версію підтримав і президент РФ Володимир Путін.

Читайте також: Понад половина росіян вірить, що до теракту в «Крокус Сіті Холі» причетна Україна – FT

У Міністерстві закордонних справ «категорично» відкинули звинувачення від російських офіційних осіб у начебто «причетності» України.

За числом жертв напад на «Крокус Сіті Хол» є одним із найбільших терактів в історії Росії, більше жертв було лише при нападі на школу в Беслані у 2004 році.

Напередодні голова Служби зовнішньої розвідки США Сергій Наришкін заявив, що попередження США щодо ймовірного нападу були «надто загальними й не дозволили нам повністю ідентифкувати» причетних до нападу. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Москві в поліції помер чеченець, затриманий після теракту в «Крокус Сіті Холі»

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ