Міжнародні резерви України зросли на 18% у березні – Нацбанк

Міжнародні резерви України зросли на 18% у березні – Нацбанк

07.04.24 09:32 0 98
Станом на 1 квітня міжнародні резерви України становили понад 43,76 мільйона доларів – такі попередні підсумки Національного банку України.

«У березні вони зросли на 18%. Така динаміка зумовлена значними (понад 9 мільярдів доларів) обсягами надходжень від міжнародних партнерів, що перевищили чистий продаж валюти Національним банком та боргові виплати країни в іноземній валюті», – повідомляє установа.

Читайте також: Кубраков: за сім місяців Україна експортувала морем 33,8 млн тонн товарів

НБУ зазначає, що на його валютні рахунки протягом місяця надійшли транші та грантові кошти від Євросоюзу, Світового банку, Канади, Японії, Міжнародного валютного фонду, Сербії, а також від від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики. Водночас 363,5 мільйона Нацбанк виділив на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті.

Окрім надходжень, на динаміку резервів впливали операції НБУ на валютному ринку та переоцінка фінансових інструментів.

«Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 5,8 місяця майбутнього імпорту», – додає регулятор.

Читайте також: Україна отримала 1,5 млрд доларів позики Світового банку під гарантії Японії та Британії

Наприкінці березня Міністерство фінансів повідомило, що протягом місяця до бюджету України надійшло близько 9 мільярдів доларів США зовнішнього фінансування.

При цьому в уряді наголосили, що кошти від ЄС є першим траншем у межах нового інструменту Ukraine Facility. Вони є частиною перехідного фінансування, загальний обсяг якого сягає 6 мільярдів євро.

Рада Європейського cоюзу схвалила започаткування інструменту Ukraine Facility загальним обсягом 50 мільярдів євро на 2024–2027 роки в лютому. Ці кошти буде спрямовано на підтримання життєдіяльності, відновлення української держави та проведення реформ на шляху до членства в Європейському союзі. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна отримала 880 млн доларів від МВФ – Шмигаль

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: ТЦК почнуть викликати ...
Наступна новина: Берлін попередив уряд ...

КОМЕНТАРІ