Голови МЗС Британії та Франції у спільній колонці закликали посилити підтримку України

Голови МЗС Британії та Франції у спільній колонці закликали посилити підтримку України

10.04.24 13:35 0 55
Україна має здобути перемогу у війні з Росією, а західні союзники мають докласти більше зусиль для того, щоб забезпечити поразку Росії – таку думку висловили міністри закордонних справ Великої Британії та Франції Девід Камерон і Стефан Сежурне у спільній колонці. Текст опублікували британське та французьке видання The Telegraph і Le Figaro.

Колонка присвячена 120-річчю укладання франко-британського союзу, відомого як Антанта, і називає час підписання договору на початку 20 століття «найтемнішими днями».

«Зараз знову темні дні. Загарбницька війна Росії в Україні триває вже третій рік, і вона має глибокий вплив на європейську та євроатлантичну безпеку. На Близькому Сході – конфлікт і нестабільність, наслідки яких глибоко відчуваються в наших суспільствах. І існує величезна глобальна проблема зміни клімату», – перелічують автори.

Читайте також: ЗМІ: Франція заперечує готовність до діалогу щодо України, як заявила РФ після переговорів Лекорню і Шойгу

Сежурне й Камерон висловилися за підтримку перемоги України у війні:

«Ми обидва кажемо цілком чітко: Україна мусить виграти цю війну. Якщо Україна програє, програємо всі ми. Ціна нашої нездатності підтримати Україну зараз буде набагато більшою, ніж ціна відбиття агресії Путіна». Стаття згадує конкретні приклади підтримки Києва Лондоном та Парижем, у тому числі постачання ракет Scalp and Storm Shadow та навчання українських пілотів.

Водночас дипломати стверджують, що для підтримки України необхідно докладати ще більших зусиль.

«Як обговорювалося на Паризькій конференції в лютому, ми маємо робити ще більше, аби забезпечити поразку Росії. Світ спостерігає – і засудить нас, якщо ми зазнаємо невдачі», – вважають вони.

На честь 120-річчя франко-британського союзу пройшли незвичайні церемонії – французькі військові взяли участь у зміні варти у Букінгемського палацу в Лондоні, а британські – біля Єлисейського палацу в Парижі. Були виконані гімни двох країн – «Марсельєза» та «Боже, бережи короля».

Читайте також: Блінкен та Столтенберґ «обговорили підтримку НАТО України» – Держдепартамент США

Антанта (від французького l'Entente cordiale – «сердечна згода») – військово-політичний союз між Британською імперією та Францією, що оформився в 1904 році. 8 квітня була підписана серія угод з колоніальних питань, якими були вирішені всі суперечки між цими державами.

На той момент вже існував союз між Францією та Російською імперією, а з укладанням британсько-російського договору в 1907 оформилася так звана Потрійна Антанта – союз Франції, Росії та Британії, який в 1914 вступив у Першу світову війну проти Центральних держав (Німеччині та її союзників) Після революції в Росії та її виходу з війни Антантою називали також оформлений союз Франції, Британії та США, які й стали головними переможцями Першої світової війни. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Макрон «не сумнівається», що Олімпіада в Парижі стане ціллю для РФ

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі відбулось ...
Наступна новина: «Путіну потрібно добряче ...

КОМЕНТАРІ