МЗС Таджикистану засудило тортури підозрюваних у нападі на «Крокус» у Росії

МЗС Таджикистану засудило тортури підозрюваних у нападі на «Крокус» у Росії

15.04.24 09:52 0 66
Міністр закордонних справ Таджикистану Сіроджиддін Мухріддін засудив тортури затриманих у Росії підозрюваних у нападі на підмосковний концертний зал «Крокус Сіті Хол». Заяву він зробив на засіданні Ради міністрів закордонних справ країн СНД у Мінську 12 квітня, повідомляє Таджицька служба Радіо Свобода.

Як заявив чиновник, правоохоронні органи в Росії повинні дотримуватись норм і принципів міжнародного права та вимоги законодавства, особливо в частині презумпції невинності, заборони тортур та жорстокого поводження із затриманими.

«Демонстрація у відкритому інформаційному просторі кадрів затримання ймовірних виконавців терористичного акту із застосуванням тортур до них у вигляді завдання тілесних каліцтв неприпустима. Ціна зізнань, здобутих таким чином, усім добре відома», – сказав він.

Мухріддін також засудив сплеск ксенофобії в Росії після нападу на «Крокус», заявивши, що внаслідок «непродуманої інформаційної кампанії» формується «негативне сприйняття щодо громадян Таджикистану та таджиків».

Читайте також: У РФ порушили справу про фінансування тероризму «посадовими особами США»

Публічної реакції російських чиновників на заяви таджицького міністра не було. Відомо, що Мухріддін зустрічався у Мінську із головою російського МЗС Сергієм Лавровим. У звітах міністерств про зустріч немає згадки про обговорення цих тем.

8 квітня на російських державних телеканалах показали відео з допитів обвинувачених у скоєнні теракту в підмосковному концертному залі «Крокус Сіті Хол». Вони на камеру заявили, що їхні дії нібито координували із Києва. Усі чоловіки говорили російською мовою, хоча раніше частина з них могла спілкуватися тільки через перекладача.

Автори сюжету російського «Першого каналу» повторили версію, озвучену російською владою в перші дні після теракту. Вони стверджують, що поки нападники на «Крокус» їхали до кордону, на українській території для них нібито підготували два коридори для переходу через кордон у двох місцях. Самі обвинувачені про це не кажуть, незалежних підтверджень цієї інформації немає. Про «вікно» на кордоні менш як через добу після теракту говорив російський президент Володимир Путін.

Читайте також: Число скарг мігрантів на утиски в Росії зросло в рази після теракту в «Крокус Сіті Холі» – правозахисниця

У сюжеті також показали фотографії з українським прапором, нібито знайдені в мобільних телефонах обвинувачених. Одна з них, як виявило Радіо Свобода, є світлиною з фотобанку Depositphotos на тему «Українська армія». Раніше видання «Агентство» виявило, що колаж, нібито виявлений у телефоні, понад рік тому публікувався в інтернеті.

Усі четверо обвинувачених зазнали насильства і, ймовірно, тортур, під час затримання і відразу після нього. Одному з них відрізали частину вуха, іншого, ймовірно, катували електрострумом – відповідні фотографії опублікували провоєнні телеграм-канали. Коли і за яких обставин було знято відео, яке вийшло в ефірі федеральних каналів, невідомо.

Напад на концертну залу стався увечері 22 березня. У будівлі перебувало понад 6000 людей. Група озброєних осіб стріляла по відвідувачах із автоматичної зброї. Будівля була підпалена. За останніми даними, загинули 144 людини, понад 380 постраждали. Слідчий комітет раніше повідомляв про затримання 12 підозрюваних. Відомо про арешт 10 з них – переважно громадян Таджикистану.

Про свою причетність до теракту заявило екстремістське угруповання «Ісламська держава». У тому, що саме воно організувало теракт, упевнені США та інші країни Заходу. Російська сторона стверджує, що за виконавцями теракту може стояти Україна. Київ усі звинувачення категорично відкидає. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Москві поліція вдерлася до квартири дипломата з Киргизстану

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівнянина судитимуть за ...
Наступна новина: У Києві зафіксували ще два ...

КОМЕНТАРІ