Зниження рівня підліткової злочинності,вироки за злочини проти дітей та повернення коштів: підсумки роботи ювенальних прокурорів у 2024 році

Зниження рівня підліткової злочинності,вироки за злочини проти дітей та повернення коштів: підсумки роботи ювенальних прокурорів у 2024 році

15.04.24 10:23 0 53
Навіть в умовах повномасштабної збройної агресії ювенальні прокурори працюють заради захисту прав дітей, згідно з українським законодавством та сучасними міжнародними стандартами.

Завдяки вжитим заходам на Рівненщині досягнуто зниження рівня підліткової злочинності на 42,9 %.

З початку 2024 року ювенальними прокурорами забезпечено процесуальне керівництво 277 кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх, за участі дітей та у сфері охорони дитинства. Скеровано до суду 64 кримінальні провадження у ювенальній сфері. Ухвалено 40 вироків у кримінальних провадженнях за участі дітей.

За цей час також заявлено позовів на загальну 35,6 млн грн, задоволено – на 17,8 млн грн.

Зокрема:

* Засуджено 28 осіб за вчинення злочинів проти дітей.

* За принципової позиції прокурора 30-річного чоловіка, якого обвинувачували у зґвалтуванні малолітньої падчерки (ч. ч. 4, 6 ст. 152 КК України) засуджено до 15 років позбавлення волі, із занесенням його даних до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та недоторканості малолітніх - http://surl.li/smjve.

* До суду скеровано обвинувальний акт стосовно 38-річного жителя Черкащини, якому інкримінують зґвалтування та розбещення малолітньої, домагання та зберігання дитячої порнографії (ч. 6 ст. 152, ч. 2 ст. 156, ч. 3 ст. 156-1, ч. 1 ст. 301-1 КК України) - http://surl.li/smjvq.

* За клопотанням прокурора суд застосував примусові заходи медичного характеру відносно матері, яка втопила у водоймі своїх малолітніх дітей (п. 1 п. 2 ст. 115 КК України) та відправив жінку до психіатричного закладу із суворим наглядом - http://surl.li/smjwk.

* Скеровано до суду обвинувальний акт відносно керівника підрядної організації, якому інкримінують внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей та привласнення чужого майна близько 1 млн грн, шляхом зловживання своїм службовим становищем, в особливо великих розмірах (ч. 2 ст. 366, ч. 5 ст. 191 КК України) - http://surl.li/smjxa.

* Задоволено позовів прокурора про стягнення до бюджету 1,9 млн грн, безпідставно сплачених за незаконними додатковими угодами до договору на постачання газу та енергії.

* Попереджено вибуття землі із комунальної власності вартістю понад 15 млн грн.

* Завдяки прокуратурі підприємство поверне до місцевого бюджету кошти в сумі майже 600 тис грн за ремонт укриття, проведений з порушенням законодавства - http://surl.li/smjxx.

* За втручання органів обласної прокуратури поновлено права 32 випускників навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким належить виплатити одноразову грошову допомогу в загальній сумі 501 тис. грн - http://surl.li/smjyi.

Робота із посилення захисту прав дітей триває.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ