Представник Білого дому: США не прагнуть війни з Іраном і подальшої ескалації

Представник Білого дому: США не прагнуть війни з Іраном і подальшої ескалації

16.04.24 09:16 0 55
Сполучені Штати й надалі допомагатимуть Ізраїлю захищатися від погроз, але не прагнуть прямої війни з Іраном. Про це заявив у неділю представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

«Звичайно, як ми говорили багато разів, ми не хочемо бачити подальшої ескалації ситуації, ми не прагнемо війни з Іраном», – сказав він.

Водночас на питання про те, чи підтримає Вашингтон можливий удар Ізраїлю по Ірану у відповідь на атаку напередодні, Кірбі відповів, що це буде рішенням Тель-Авіва:

«Я не говоритиму за ізраїльтян, це буде їхнє рішення, чи відповідати на це. Вони показали минулої ночі неймовірну військову спроможність самі по собі, але також у співпраці з друзями. Вони також показали Ірану, що в Ізраїля є друзі, що існує коаліція, яка допоможе їм захищатися».

Ведучий спитав у представника Білого дому, чи Вашингтон очікує відповіді Ірану на участь США у відбитті повітряної атаки.

Читайте також: Зеленський щодо удару Ірану по Ізраїлю: «слід запобігти подальшій ескалації на Близькому Сході»

«Президент сказав минулої ночі, що він зробить усе необхідне, щоб захистити наших військових і об'єкти (на Близькому сході – ред.). І ми це зробимо. Ми послали дуже чіткий сигналу Ірану, приватно й публічно, що будь-яка атака на наших військових і потужності матиме наслідки», – відповів Кірбі.

Він додав, що наразі адміністрація Байдена не фіксувала подібних загроз із боку Ірану.

Раніше американські ЗМІ з посиланням на високопосадовців у Білому домі повідомили, що президент США Джо Байден у розмові з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу сказав, що Сполучені Штати не братимуть участі в якихось наступальних операціях проти Ірану. При цьому він запевнив Нетаньягу, що США віддані захисту Ізраїлю. Сполучені Штати брали участь у відбитті атаки на Ізраїль минулої ночі.

Армія оборони Ізраїлю повідомила, що 99% всіх ракет і безпілотників, запущених Іраном, – загалом понад 300 – були збиті, причому більша частина – поза територією Ізраїлю. В обороні брали участь сили ППО, у тому числі системи «Залізний купол» та «Праща Давида», а також винищувачі армії Ізраїлю та військові кораблі США та Великої Британії.

Читайте також: Іранські дрони-камікадзе, які використовуються для нападу на Ізраїль, можуть посіяти хаос

До оборони приєдналися і збройні сили Йорданії, через повітряний простір якої ракети та дрони летіли на Ізраїль. Ізраїль заявив про те, що незначні збитки були завдані одній військовій базі в пустелі Негєв. Жертв немає, кілька людей постраждали.

Іран заявив, що вразив усі намічені військові цілі в Ізраїлі. Підтверджень цим повідомленням немає, і багато коментаторів зазначають, що відбиття масованого удару стало успіхом ППО Ізраїлю та його союзників.

Ізраїльський кабінет у неділю обговорював можливі варіанти відповіді Ірану. За повідомленнями ЗМІ, прихильники жорсткої лінії виступають за удари безпосередньо по об'єктах в Ірані. Як стверджує газета The New Times, подібний удар готувався, але був скасований або відкладений після телефонної розмови між Нетаньягу і Байденом, мабуть, з урахуванням думки американської сторони і не в останню чергу тому, що іранська атака не завдала Ізраїлю суттєвої шкоди. Видання посилається на джерела, офіційно про це не повідомлялося. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безпрецедентна, але дозована атака Ірану на Ізраїль підкреслює обмеження Тегерану

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Дуда каже,що зернове ...
Наступна новина: Генштаб: Сили оборони ...

КОМЕНТАРІ