Із «Вікіпедії» намагаються видалити інформацію про санкції проти дочок Путіна і російських бізнесменів – розслідування

Із «Вікіпедії» намагаються видалити інформацію про санкції проти дочок Путіна і російських бізнесменів – розслідування

16.04.24 08:36 0 60
Статті у найбільшій інтернет-енциклопедії «Вікіпедія» про представників російської еліти, зокрема про великих бізнесменів, виправляють, у результаті чого з «Вікіпедії» намагаються видалити відомості про те, що вони перебувають під санкціями або можуть бути пов'язані з Кремлем, йдеться у розслідуванні російського видання «Важные истории» і проєкту Wikiganda.

Автори розслідування вивчили виправлення майже ста біографічних статей у російсько- й англомовній «Вікіпедії», присвячених російським мільярдерам, топменеджерам, артистам і громадським діячам, і знайшли в них кілька закономірностей. Зокрема, анонімні користувачі правлять інформацію про включення мільярдерів у списки санкцій або їхнє майно на Заході.

Деякі внесені анонімами зміни згодом відкидаються іншими редакторами (найвідоміший приклад – спроба відредагувати дані про зв'язок з Росією співзасновника «Яндекса» Аркадія Воложа). Видаляють також інформацію про можливі зв'язки з Кремлем, зокрема, правки вносилися до статей про співзасновників «Альфа-Груп» Михайла Фрідмана і Петра Авена. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Росії через новий закон можуть заблокувати «Вікіпедію»

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ